‘Kamion smrti’ u Britaniju stigao iz belgijske luke Zeebrugge

Kamion u čijoj je prikolici noćas pronađeno 39 mrtvih tijela u industrijskom parku u Graysu kod Londona, premješten je na sigurnu lokaciju kako bi se izvadila tijela. Vozilo je, objavili su britanski mediji, registrirano u Bugarskoj, a policija je uhitila vozača, identificiranog kao 25-godišnji Mo Robinson iz Sjeverne Irske. Uhićen je pod sumnjom za ubojstvo.

Policija Essexa objavila je kako je kamion stigao trajektom iz belgijske luke Zeebrugge. Trajekt je oko 00:30 sati uplovio u luku Purfleet na rijeci Temzi. Kamion i prikolica luku su napustili oko 35 minuta nakon toga.

Pippa Mills iz policije kazala je danas kako je prioritet identifikacija žrtava, ali je naglasila kako će to biti dug proces. Mediji su objavili kako je među pronađenim tijelima 38 odraslih osoba i jedan tinejdžer.

Objavljeno je i kako je prikolica hladnjača, u kojoj su se temperature spustile i na 25 stupnjeva ispod ništice. Uvjeti u prikolici opisani su kao ‘apsolutno užasni’.

Glasnogovornik bugarskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je kako je kamion marke Scania registriran u Bugarskoj, i to na tvrtku čiji je vlasnik državljanin Irske. “Policija je kazala kako je malo vjerojatno da se u kamionu nalaze Bugari”, rekao je glasnogovornik.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je danas kako se radi o ‘nezamislivoj tragediji’. “Stalno me obavještavaju. Moramo saznati što se sve dogodilo. Misli i molitve svih nas su s onima koji su izgubili svoje živote i njihovim voljenima”, rekao je Johnson.

Premijer je kazao kako ‘sve one koji trguju ljudskim bićima treba uhvatiti i privesti pravdi’.

Engleska Udruga za prijevoz tereta (FTA) poručila je kako “ne može nagađati o ruti kojom se vozač dovezao u Essex”. Ipak, glasnogovornik je dodao: “Migranti koriste sve sjevernoeuropske luke, ne samo Calais.”

Komentiraj