KALINIĆ O OBNOVI ZAGREBA: “Mogli su iskoristiti zakon pisan za Dubrovnik 1980.”

 

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u ponedjeljak je za N1 komentirao obnovu Zagreba, kao i nedavne poplave uzrokovane obilnom kišom.

“U ponedjeljak ujutro Ured za upravljanje u hitnim situacijama uputio je Hrvatski vodama dopis u kojem između ostalog traže da se formiraju timovi koji će moći hitno reagirati”, otkrio je Kalinić i dodao da se našao u sličnoj situaciji kao gospođa u Miramarskoj ulici, kad je u Strojarskoj ulici htio pomoći čovjeku koji je zaglavio u automobilu. Iapk, taj muškarac nije htio napustiti auto dok se razina vode ne spusti.

“Zadnjih 30 godina zbog interesa i profita imate maksimalno pogoršavanje u Zagrebu, stare cijevi… Nedavno je bio potres, neke cijevi su sigurno oštećene, to tek treba vidjeti i promijeniti. Gđa Branka Ivančan Picek je rekla da se ovo događa jednom u sto godina. Onda imamo masu materijala nabacanih na ulice, sitni komadići su završili u kanalizaciji što je dodatno suzilo cijevi. Mora se napraviti projekt zamjene cijevi, mormao se prilagoditi klimi, ovakve situacije će s događati i češće, a ne svakih sto godina. Četiri mjeseca nakon potresa još nemamo zakon”, rekao je Kalinić.

Dodao je da svi strojevi u Zagrebu sudjeluju u čišćenju ulica i odvoda, a spomenuo je i izgubljena sredstva koja je grad dobio 2009. i trebao između ostalog utrošiti na sanaciju odvodnje. Naglašava da je taj novac negdje ‘ishlapio’.

Smatra da je zakon trebalo donijeti prije i da nije trebalo raspuštati Sabor. “Glavna struktura je bila ista koja je sad na vlasti, uplašeni od Covida da neće imati izbore kasnije, zanemarili su ključan Zakon o obnovi Zagreba, mogli su uzeti onaj koji je pisan za Dubrovnik 1980. i krenuti u to. U 9. mjesecu počinju kiše i hladnoća, uvjeti će biti lošiji za obnovu nego sad. Trebalo se krenuti u ozbiljnu obnovu”, kazao je Kalinić.

Komentiraj