KAKVA MULJAŽA! Računovotkinja MUO-a majci prebacila 730 tisuće eura, sama je ‘popeglala’ 633 tisuće

Autor:

03.10..2013. Zagreb - Masonska obiljezja na poznatim mjestima i zgradama u Zagrebu. Muzej za umjetnost i obrt na Trgu marsala Tita."nPhoto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik prošlog je mjesecaobjavio da je novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić podnio kaznenu prijavu protiv tadašnje šefice računovodstva muzeja zbog pronevjere više od 1,3 milijuna eura.

“Već sam x puta o tome govorio, da ova uprava ima nultu stopu tolerancije na bilo kakvu korupciju. Uz kaznenu prijavu, pokrenut je i postupak otkaza. Sad je to u rukama policije i drugih tijela, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati”, izjavio je tada Tomašević.

Prema kaznenoj prijavi, šefica računovodstva muzeja navodno je peglala debitnu službenu karticu i kupovala brendiranu odjeću, obuću, kozmetiku, avionske karte, jela po restoranima. Muzej je bacila u takav dug da on sada ne može platiti račune iz 2023. godine, pa se u hitnoj proceduri na sjednici Gradske skupštine pojavio njihov zahtjev da im se odobri potpora za podmirenje trenutačno utvrđenih dospjelih nepodmirenih obveza iz 2023. prema raznim dobavljačima u iznosu od 193.559,41 eura.

Kako piše Jutarnji list, 50-godišnja šefica računovodstva u dvije i pol godine na račun svoje majke debitnom je karticom muzeja uspjela prebaciti 730.764,56 eura, dok je ostalih 633.007,59 eura navodno potrošila na kupnju odjeće, obuće luksuznih svjetskih marki, kozmetike, avionskih karata ili u ugostiteljskim objektima.

Zanimljivo je da je spomenuta djelatnica muzeja, sudeći prema navodima iz prijave, s takvom praksom navodno započela čim je došla na novo radno mjesto. Kako se navodi u kaznenoj prijavi, oštetila je Muzej za umjetnost i obrt za 1.370.987,48 eura. Stanje je prikrivala od starog i novog ravnatelja te ih dovela u zabludu o financijskom stanju institucije.

“Ovdje je riječ pronevjeri velike, velike svote novca, nije neka sitna pronevjera, nego ozbiljan kriminal”, poručio je prošlog mjeseca ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić.

Mihelić je dodao da mu je bilo važno da se sazna što se događa, jer vjeruju da treba biti otvoren prema javnosti, a kako iz Muzeja redovito obavještavaju o svojim uspjesima i kvaliteti muzejskih programa, postoji obveza da izvijeste i kada nemaju tako lijepe vijesti.

Nema skrivanja i muljanja, netko je muljao i želim da snosi posljedice za to, no nesretno je što će posljedice snositi sam muzej. Na nama je da napravimo sve što možemo da tu štetu umanjimo, a po mogućnosti i vratimo ta sredstva”, ustvrdio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.