Kako su pustolovna braća Seljan krenula na ekspediciju u Afriku

Braća Mirko i Stevo Seljan, najpoznatiji hrvatski istraživači u povijesti, 23. siječnja 1899. godine krenuli su na poznatu ekspediciju u Afriku. Mirku je tada bilo 28 godina, a Stevi svega 24. Nakon osnovnog školovanja u svom rodnom Karlovcu, Mirko je pohađao Kadetsku školu u Karlovcu, a zatim radio kao inženjer građevine širom Europe, dok je Stevo služio u austrougarskoj mornarici, a nakon toga radio kao ljekarnik. Već tada izveli su razne pothvate. Primjerice, Mirko je u 110 dana pješke prešao put od Sankt Peterburga do Pariza, za što je stekao naslov Champion of Globetrotter.

Danas se smatra da su Seljane na tu ekspediciju potakle priče koje je Mirko čuo tijekom boravka u Rusiji, zemlji koja je u to vrijeme željela osigurati što veći utjecaj na području Abesinije (današnje Etiopije). Braća su na putovanje krenula dobro pripremljena i s jasno zacrtanim planom. Na kraju su ipak 1902. morali napustiti Etiopiju, vjerojatno iz političkih razloga.

Kasnije su braća putovala po Južnog Americi, gdje su tragala za ostacima drevnih civilizacija. Započeli su radom na projektu spajanja Atlantika i Pacifika rijekom Amazonom, koji se zbog Mirkove pogibije (u nerazjašnjenim okolnostima) nije ostvario. Stevo se nakon toga bavio uglavnom istraživanjem ležišta manganove rude. Objavili su na raznim jezicima mnoge putopisne crtice i knjige.

Komentiraj