Kako je Davor Marić u VEM-u lobirao za Top radio: “Nalijepili smo se na medijske priče…”

Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije (VEM) kojega je Nacional rekonstruirao kao interesno itekako povezanog s vlasnicima – i stvarnim i fiktivnim – Top radija, kojemu je VEM dodijelio frekvenciju Radija 101 – gorljivo je na sjednici VEM-a zagovarao što brže potpisivanje ugovora s Tom radiom. A to nije nimalo čudno, s obzirom na nedavna otkrića Nacionala, prema kojima je Marić, uz ostalo, od Ivana Jurića Kaćunića, vlasnika Top radija, svojedobno primio novac.

SUKOB INTERESA: Dokumenti otkrivaju da je član VEM-a Davor Marić primio novac od Ivana Jurića Kaćunića za udio u Radiju Dalmaciji

Mediadaily.biz u srijedu je objavio, kako su najavili, “skandaloznu i sramnu raspravu pet članova VEM-a oko zaključka o potpisivanju ugovora s Top radiom”. Objava zapisnika i izdvojenih mišljenja uslijedila je nakon što je VEM na sjednici 15. rujna donio zaključak o potpisivanju ugovora s Top Radiom kojemu je direktor Ivan Jurić Kaćunić. Za taj su zaključak glasali članovi Vijeća Anita Malenica, Katja Kušec, Damir Bučević, Vanja Gavran i Davor Marić, dok su dvojica vodećih ljudi VEM-a bili protiv objašnjavajući svoje razloge i tijekom rasprave.

VEM će potpisati ugovor s Top radiom za frekvenciju 101, čelnici VEM-a protiv

Predsjednik VEM-a Josip Popovac i njegov zamjenik Robert Tomljenović usprotivili su se, i izdali izdvojena mišljenja, u kojima zagovaraju raskid ugovora s Top radiom, i to zato što ugovor o najmu poslovnog prostora, iz kojega je Top radio najavio emitirati program, smatraju ništavnim.

Čelnici VEM-a: “Top radiju treba oduzeti koncesiju za 101 MHz”

No Davor Marić, kako se vidi iz zapisnika, žestoko je zagovarao što brže potpisivanje ugovora. On je, među ostalim, argumentirao ovako: “Ja, za razliku od kolege Tomljenovića, mislim da smo se nalijepili na medijske priče. (…) Na medijske priče o prostoru u Palmotićevoj 7, mislim da smo odmah nakon što je HAKOM pregledom utvrdio postojanje tehničkih osnovnih uvjeta, trebali pozvati ponuditelja, predstavnika Top radija, na potpisivanje ugovora, i to temeljem članka 73 Zakona o elektroničkim medijima…”

Potom Marić citira taj članak Zakona, pa nastavlja: “Dakle, prostor se ovdje nigdje ne spominje, prostor se spominje samo u našem pravilniku.” Nakon što objašnjava uvjete koje propisuje pravilnik, Marić nastavlja: “Ja sam gledao svih osam ponuda za koncesiju, prosječna veličina prostora koja je ponuđena na ovom natječaju je bila 214 kvadrata. HAKOM je obavio pregled kod ovoga koncesionara u prostoru od 220 kvadrata, u kojem on apsolutno može obavljati sve djelatnosti koje je stavio. Što ne znači da čovjek neće u ‘fazi B’ naći drugi prostor, i ja mogu samo predmnijevati, i ne mogu misliti da je čovjek namjerno ovako nešto napravio, ali ja i dalje mislim da to nije važno za priču. Predlažem da čovjeka što prije pozovemo ovim zaključkom na potpisivanje ugovora o koncesiji. To je sve, da ne duljm priču.”

Da podsjetimo, Nacional je u proteklih nekoliko brojeva rekonstruirao Marićevu ulogu u formiranju medijskog carstva iz kojega je nastao današnji Top radio: prije desetak godina, Marić je za Miroslava Kutlu, prvotnog stvarnog vlasnika cijele mreže lokalnih radijskih postaja, igrao ulogu paravanskog vlasnika nad dijelom splitskog Radija Dalmacije, a potom je, prema otkrićima Nacionala, svojedobno primio novac od Ivana Jurića Kaćunića, današnjeg vlasnika Top radija.

Takav sukob interesa, dakako, otvara novu dimenziju cijelog skandala oko koncesije bivše Stojedinice, i dokazuje da je cijeli postupak VEM-a duboko kompromitiran: naime, jedna od samo nekoliko osoba koje su odlučivale o toj koncesiji bila je direktno povezana i imala poslovni odnos, odnosno konkretne materijalne interese od osobe o čijim je poslovnim interesima odlučivala, i to s javne pozicije.

Davor Marić, član VEM-a koji je odlučivao o koncesiji za Radio 101, glumio je za Kutlu suvlasnika Radija Dalmacije

Komentiraj