KAD ‘TUĐI TRAVNJAK POSTANE ZELENIJI’ Znate li u kojoj dobi će vas muškarac najčešće prevariti? Iznenadit ćete se

Autor:

Image: 136147908, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Barry Lewis / Alamy / Profimedia

Barry Lewis / Alamy / Profimedia

Bračna nevjera češća je, no što bismo htjeli misliti. Koliko god vjerovali svome partneru, nikada ustvari ne znamo što bi se moglo dogoditi. Ljudi su kompleksni. Ponekad je teško za svoje ponašanje jamčiti, a gdje li za tuđe. Činjenica je da muškarci varaju češće od žena, iako je i ta razlika sve manja.

No, nisu najgori oni u srednjim godinama, koje bismo smatrali najsumnjivijima – što zbog zamora materijala (dva-tri desetljeća braka, djeca, ista žena…), što zbog krize u koju upadnu kad shvate da su im ruke prekratke za čitanje i da vlasi broje na prste…

Opsežna studija objavljena u časopisu AARP otkrila je da je 46 posto muškaraca priznalo kako je u prošlosti varalo svoju partnericu, u usporedbi s 21 posto žena.

Izvješće američkog Instituta za obiteljske studije (IFS) pokazalo je da u brakovima dvostruko češće od žena varaju muškarci. No, podaci IFS-a također pokazuju kako ulogu u tome tko, koliko i kada vara, igra i dob.

Među mlađima od 30 godina, broj oženjenih muškaraca i žena koji varaju partnere otprilike je jednaka (10 posto muškaraca naspram 11 posto žena). Međutim, kako starimo, razlike su sve veće, a podaci sve zanimljiviji…

Usprkos uvriježenom vjerovanju da su najskloniji nevjeri muškarci u srednjim godinama, istina je drugačija. Stopa nevjere najveća je među muškarcima u 70-ima!

Među onima od 50 do 69 godina, vara oko 24 posto muškaraca, u usporedbi sa 16 posto žena. Nakon toga, u dobi od 70 do 79 godina, vara 13 posto žena i 26 posto muškaraca. Zanimljivo, brojka ostaje relativno visoka i za muškarce u poznim godinama: 24 posto muškaraca starijih od 80 godina priznaju da varaju svoje supruge. Isto čini samo 6 posto u toj dobnoj skupini. Najveću stopu nevjere žene prijavljuju u svojim 60-ima, no ona naglo pada u 70-ima i 80-ima.

Što stariji to gori

Podaci iz prethodnih studija, odnosno onih provedenih desetljećima ranije pokazali su da su u ’90-ima najnevjerniji bili 50-godišnjaci. U tom desetljeću stariji muškarci manje su varali. Početkom 2000-tih najviša stopa nevjere uočena je kod muškaraca u 60-ima, a sada kod onih koji su ugazili u osmo desetljeće života.

Jedan od razloga najvećoj stopi nevjere kod muškaraca u 70-ima znanstvenici vide u kontekstu vremena u kojem su odrasli. “Oni rođeni 1940-ih i 1950-ih bili su generacije koje su postale punoljetne tijekom seksualne revolucije” objašnjava dr. Wendy Wang, direktorica istraživanja pri IFS-u za portal BestLife.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.