Južna Koreja šalje izaslanstvo u Sjevernu Koreju

EPA/YONHAP

Južna Koreja poslat će visoko izaslanstvo u dvodnevni posjet Sjevernoj Koreji koji počinje u ponedjeljak, objavila je predsjednička Plava kuća  u nedjelju.

Sjeverna Koreja rekla je da neće moliti razgovore s Washingtonom, a u vezi sa skorašnjim američko-južnokorejskim vojnim vježbama najavila je da će poduzeti protumjere ako ne odustanu od vježbi.

Vježbe će se održati sljedeći mjesec, rekao je južnokorejski savjetnik predsjednika za sigurnost kojeg prenosi novinska agencija Yonhap.

One su odgođene za razdoblje nakon završetka Zimskih olimpijskih igara i Paraolimpijskih igara u Južnoj Koreji.

U izjavi južnokorejske predsjedničke Plave kuće navodi se da će u 10-članom južnokorejskom izaslanstvu koje će otići u Pjongjang biti čelnik Ureda za nacionalnu sigurnost (NSO) Chung Eui-yong i čelnik Nacionalne obavještajne službe (NIS) (NIS) Suh Hoon, veteran prošlih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Posjet je organiziran u sklopu napora da se ublaže napetosti na Korejskom poluotoku kao i mogući pregovori između Sjeverne Koreje i SAD-a, rečeno je.

Nakon posjeta Sjevernoj Koreji izaslanstvo će otputovati u SAD te izvijestiti dužnosnike, a Seul je rekao da će blisko surađivati s dužnosnicima u Japanu i Kini.

Prošli mjesec, američki potpredsjednik Mike Pence trebao se sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima, uključujući sestru Kim Jong Una za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, no Sjevernokorejci otkazali su susret u zadnji čas, rekli su američki dužnosnici u veljači.

Sjeverna Koreja stav je ublažila u subotu rekavši da je voljna pregovarati sa SAD-om, ali da nikada neće sjesti za pregovarački stol budu li nametnuti uvjeti.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]