Južna Koreja i SAD obilježavaju 70. godišnjicu Korejskog rata

Južna Koreja i Sjedinjene Države u četvrtak su ponovno potvrdile da će na podijeljenom poluotoku predano braniti “teško izboreni mir” na 70. godišnjicu izbijanja Korejskog rata.

Komunistička Sjeverna Koreja izvela je 25. lipnja 1950. invaziju na Južnu koja je imala potporu Sjedinjenih Država, a to je bio okidač za trogodišnji rat s milijunskim žrtvama.

Borbe su završile prekidom vatre koji do danas nije potvrđen mirovnim sporazum zbog čega je Korejski poluotok i dalje podijeljen demilitariziranom zonom između dviju Koreja koje su tehnički još u ratu.

“Na današnji dan 1950. vojni savez između SAD-a i Republike Koreje rođen je iz nužde, a jačao je u krvi”, rekli su američki ministar obrane Mark Esper i njegov južnokorejski kolega Jeong Kyeong-doo u zajedničkom priopćenju.

Njih dvojica odala su počast “žrtvi, hrabrosti i nasljeđu ljudi koji su položili živote u obrani slobodne, demokratske i prosperitetne” Južne Koreje, navodi se.

Južnokorejsko ministarstvo obrane procjenjuje da je u ratu poginulo 520.000 Sjevernokorejaca, 137.000 vojnika Južne Koreje te 37.000 Amerikanaca.

Sjeverna Koreja ima drukčiju stranu priče o Korejskom ratu koji naziva Pobjednički domovinski oslobodilački rat te inzistira na tome da je ona ta koja je bila napadnuta i zatim je bila primorana na protunapad.

Službeni list Rodong Sinmun obilježio je godišnjicu u četvrtak donoseći više od deset ratnih priča uz uvodnik u kojem stoji da je američka invazija “cijelu zemlju pretvorila u pepeo”.

“Prekid vatre nije mir”, piše list pa zaključuje “Neprijatelj sada želi da mi zaboravimo 25. lipnja i  da popustimo našu budnost”.

Sjeverna Koreja trpi višestruke međunarodne sankcije zbog kršenja rezolucija o zabrani vojnog nuklearnog programa, a  razvoj oružja ona smatra nužnim radi odvraćanja američke invazije.

Pregovori između Pjongjanga i Washingtona mjesecima su u pat poziciji čime su i međukorejski odnosi duboko zamrznuti unatoč brzom približavanju koje je nastupilo 2018., kada su su sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in održali tri sastanka na vrhu.

Rodong Sinmun objavio je fotografiju groblja na kojem su pokopani ratni heroji u predgrađu Pjongjanga uz natpis: “Velika postignuća pobjedničke generacije neće biti zaboravljena”.

Bijele golubice

Na mjestu presudnih bitaka u okrugu Cheorwon blizu demilitarizirane zone koja dijeli poloutok, mala skupina preživjelih južnokorejskih ratnih veterana obilježila je godišnjicu.

“Naša je nesreća što Jug i Sjever moraju gotovo 70 godina živjeti u sukobu zbog rata”, rekao je veteran prije nego što je pustio bijele golubice da polete kao simbol nade u postizanje mirovnog sporazuma.

Kim Jong-un u srijedu je otkazao planove za vojne vježbe uperene protiv južnog susjeda pošto je prošli tjedan raznio međukorejeski ured za vezu u svom pograničnom gradu Kaesongu kao odmazdu na kampanju propagandnih letaka iz Južne Koreje.

Ured za vezu dvije su  zemlje uspostavile kao simbol  međukorejske suradnje u godinama popuštanja napetosti i približavanja.

Nedavni događaji pokazali su da se “međukorejski odnosi mogu u trenutku urušiti poput kule od karata”, stoji u uvodniku južnokorejskog dnevnog lista JoongAng u četvrtak na godišnjicu.

Južnokorejska strana ustrajno “žmiri” na provokacije Pjongjanga, piše u uvodniku i zaključuje se da takvo postupanje “slabi osjećaj sigurnosti”.

“Nadamo se da će vlada i ministarstvo obrane duboko razmisliti o lekcijama od prije 70 godina”, piše uvodničar upozoravajući da mira treba čuvati po svaku cijenu.

Odnosi Seula i Washingtona pogoršali su se  zadnjih godina zbog zahtjeva vlade predsjednika Donalda Trumpa da Seul izdvaja više novca za 28.500 američkih vojnika koji štite Južnu Koreju od njezina sjevernog susjeda koji razvija nuklearno oružje.

No saveznici su “i dalje čvrsto predani obrani teško izborenog mira na Korejskom poluotoku”, stoji u izjavi ministara obrane SAD-a i Južne Koreje.

Komentiraj