Saša Zinaja

JURIČIĆ “Nerviraju me laži s televizije pa okrenem na dječji program”

zagrebački glumac Filip Juričić u novoj Komedijinoj predstavi igra Muhlu, svećenika prevaranta, pa je komentirao svoje viđenje situacije u Katoličkoj crkvi i pokušao pojasniti zašto misli da nije bila dobra ideja da se na zagrebačku katedralu izvjesi veliki plakat s natpisom Holokaust

U„Legendi o svetom Muhli“, novoj predstavi Kazališta Komedija, po tekstu Mate Matišića i u režiji Zorana Mužića, glavnu ulogu manipulativnog svećenika Muhle igra 38-godišnji zagrebački glumac Filip Juričić. Fra Muhlo je lukavi varalica koji poduzima niz spletki radi osobnog lascivnog zadovoljenja i novih erotskih igara. Živi mrtvac Ferdinand Krvopija, grobari Kazimir i Mutimir i časna majka Anastazija, neki su od osebujnih likova parodije smještene u autorov zavičajni prostor Imotske krajine. Matišić je taj tekst napisao 1988. godine, a bio je inspiriran Boccacciovim „Decameronom“.

U razgovoru za Nacional Filip Juričić govorio je o ulozi svećenika, odnosu prema Crkvi, politici, kulturi i kazalištu, a prisjetio se i razdoblja u Komediji nakon što je dugogodišnji ravnatelj Niko Pavlović bio prisiljen otići s tog mjesta zbog nalaza Državne revizije. Taj je nalaz, naime, otkrio nepravilnosti u poslovanju Komedije koje su rezultirale dugom od pet milijuna kuna. Put do pronalaska novog ravnatelja bio je dug gotovo dvije godine, tijekom kojih se politika pokazala „u najboljem svjetlu“ jer je prvo dogovorom gradonačelnika Bandića i HDZ-a za v.d. ravnatelja predložen glumac Adam Končić, HDZ-ov kandidat, ali se nakon svađe Bandićeve većine s HDZ-om u posljednji trenutak odustalo od Končića i pronalazilo novo rješenje. Srećom, danas je Komedija stabilno kazalište koje s novim ravnateljem Krešimirom Batinićem niže uspjehe.

NACIONAL: U novoj Komedijinoj predstavi “Legenda o svetom Muhli” tumačite glavnu ulogu, svećenika Muhlu. Već ste igrali ovaj tekst?

Da, baš sam gledao fotografije i čudio se kako sam mlad bio. Isti smo tekst radili u Histrionima i uskočio sam u ulogu Tvrtka koju u ovoj novoj predstavi igra moj dragi kolega Ivan Magud. A ja igram glavnu ulogu, Muhlu, koja mi se i onda sviđala. Stalno čujem zvuk te stare predstave, rečenice…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj