Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je u nedjelju nadu da Talijani na referendumu o promjeni ustava neće odbaciti reforme koje je predložio njihov premijer Matteo Renzi.

Usprkos čestim Renzijevim napadima na Europsku komisiju, Juncker je za La Stampu rekao da su reforme koje talijanski premijer želi provesti dobre, te je dodao kako je talijanski proračun za iduću godinu u skladu s pravilima Europske unije.

“Ne znam hoću li biti koristan Renziju ako kažem da bih htio da (na referendumu) pobjedi ‘Da’, pa ću samo reći da ne želim da pobjedi ‘Ne'”, rekao je Juncker.

“Italija je velika nacija i Renzi je tomu pridonio, to moramo priznati”, dodao je predsjednik EK-a.

Referendum o ustavnim promjenama održat će se 4. prosinca, a Renzi je obećao da će dati ostavku ako na njemu prevagne “Ne”.

Talijani biraju žele li da se smanji uloga senata i da se politička moć prebaci iz regionalnih na središnju vladu, ali referendum se pretvorio i u glasovanje o povjerenju Renziju.

Tabor za “Ne”, u kojem se nalazi euroskeptična stranka Pet zvjezdica, separatistička Sjeverna liga, ostale desničarske stranke i nekoliko disidenata iz Renzijeve Demokratske stranke, u znatnom je vodstvu, pokazale su prošlotjedne ankete.

Komentiraj