JOVANOVIĆ ‘HDZ želi eutanizirati institucije koje su nositelji borbe s korupcijom’

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora Željko Jovanović ocijenio je u subotu kako je na djelu “HDZ-izacija” institucija koje su nositelji borbe s kriminalnom i korupcijom u Hrvatskoj, a kada to ne uspijevaju napraviti onda te institucije žele eutanizirati, kao što je slučaj s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa.

“HDZ otvoreno pokušava preuzeti te institucije, primjerice, Državni inspektorat i Mikulić ili Visoki kazneni sud i Turudić ili predsjednikov savjetnik i kum predsjednika Ustavnog suda i Ustavni sud,” rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Ako to ne uspijevaju otvoreno, onda potiho žele eutanizirati neovisna tijela za borbu protiv korupcije, a najbolji primjer za to je najnoviji slučaj s Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa.

Podsjetio je kako je nedavno usvojen Akcijski plan za suzbijanje korupcije od 2019. do 2020. kojemu je temelj prevencija a njezini nositelji Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, javna pravobraniteljica i povjerenik za informiranje, no “na papiru piše jedno, a u stvarnosti se čini sve da se onemogući nesmetani rad nositelja te prevencije.”

SDP stoga traži da se hitno zaustavi “HDZ-izacija” neovisnih tijela i nositelja borbe protiv korupcije, da se prijedlog Zakona o sukobu interesa hitno pošalje u saborsku proceduru i da se donese zakon koji će jamčiti neovisnost rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.  Traže da se osiguraju sredstva za nesmetani rad pravobraniteljice i zaštitu zviždača, da se krene s implementacijom Zakona o zviždačima, da se u saborsku proceduru uputi Zakon o elektroničkim medijima te da se izabere saborski Odbor za etiku u visokom obrazovanju i znanosti.

Ako toga ne bude SDP će krenuti sa svojim paketom antikorupcijskih zakona, koji će predstaviti na početku jesenskog zasjedanja sabora.

Komentirajući najave o kandidaturi Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, Jovanović je ustvrdio kako Milanović može pobijediti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

“Nama ne treba ‘chearleadersica’, koju će po isteku mandata građani pamtiti samo po navijanju. Treba nam treba čovjek koji će vratiti dignitet funkciji predsjednika, koji će spriječiti val konzervativne revolucije koji se događa u Hrvatskoj i koji će spriječiti bujanje nasilja i mržnje prema drugima i drugačijima”. Jovanović smatra kako predsjednica ništa od toga nije učinila, a da “Milanović sa svojim iskustvom saborskog zastupnika, diplomate, premijera i sada biznismena, predstavlja najkompletnijeg čovjeka koji to može učiniti.”

U Milanovićevom timu, uvjeren je, bit će svaki član SDP-a i brojni pripadnici lijeve opcije, a on osobno u Milanovićevu timu je od prvog dana kada ga je upoznao. Milanovićevo “koketiranje” s desničarima bio je “nespretan korak” i smatra da on neće dopustiti da mu nekakav pogrešan korak smanji šansu da osigura pobjedu na predsjedničkim izborima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]