JOSIPOVIĆ: ‘Tko god bude na čelu SDP-a mora završiti unutarstranački rat i mora vratiti razočarane intelektualce’

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentira rezultate parlamentarnih izbora i uvjerljivu pobjedu Hrvatske demokratske zajednice te otkriva koji su razlozi debakla Restart koalicije i što očekuje nasljednika Davora Bernardića na čelu SDP-a

Nakon izbornog debakla SDP-a i prespavane noći, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, koji se vratio u stranku i dao joj podršku kao četrnaesti na izbornoj listi za 1. izbornu jedinicu, ekskluzivno je za tjednik Nacional prokomentirao izborne rezultate i situaciju u redovima SDP-a. Budući da je on prvenstveno profesor prava i kompozitor, fotografirao se pokraj skulpture Johna Lennona, o kojem već dugo planira napisati operu.

NACIONAL: Kako komentirate izborni debakl SDP-a? Jeste li razočarani i tko je kriv za takav rezultat? Očito su birači SDP-a apstinirali?

Iskreno, nisam očekivao ovakav rezultat. Predviđao sam da će SDP s partnerima možda biti i relativni pobjednik, ali da vjerojatno neće moći sastaviti vladu. To je nagovještavala i većina predizbornih anketa. Štoviše, izgledalo je da kampanja ide dobro. Posebno, Bernardić je bio potpuno ravnopravan, po ocjenama mnogih i bolji u sučeljavanju s Plenkovićem. Eto, ispalo je dijametralno drukčije, HDZ je hametice pobijedio. Tražeći razloge, pomalo i kao naknadnu pamet, mogu ponuditi više razloga. Prvo, čuo sam podatak da je u odnosu na prošle izbore glasalo preko pola milijuna ljudi manje, pretpostavljam onih koji su se bojali korone, otišli na more, iselili se iz Hrvatske ili su jednostavno rezignirani stanjem u društvu. S obzirom na karakteristike lijevog biračkog tijela, vjerojatno je veći broj apstinenata bio s lijeve strane političkog spektra. Drugo, čini mi se vrlo važno, u SDP-u već četiri godine bukti “građanski rat” koji ga je ozbiljno iscrpio, učinio ga nejedinstvenim i otjerao mnoge simpatizere i članove. Sigurno, nakon ovih rezultata drugim očima treba gledati i način vođenja kampanje te politički rad u protekle četiri godine. Uz to, ili radi toga, pojavila se nova, prilično jaka lijeva opcija, grupacija Možemo. SDP je i dalje najjača lijeva opcija, ali odgovornost za ljevicu sada ima i Možemo kojemu treba čestitati na uspjehu. Očito, oni su, za razliku od SDP-a, kapitalizirali svoju borbu za bolji Zagreb i vrlo jasne i čvrste lijeve stavove koje su zastupali. Pojavili su se i drugi “igrači” na lijevoj i liberalnoj sceni od kojih, istina, većina nije ušla u Sabor, ali je odgrizla dio glasova lijevim opcijama koje su to postigle i umanjile im rezultat. Ali SDP je i dalje naša najveća lijeva stranka – i po broju članova i po broju mandata u Saboru.

NACIONAL: Kako komentirate ostavku Davora Bernardića?

Bernardić je odmah rekao da je spreman odstupiti i to je i učinio. Sada je potrebno organizirati stranačke izbore i izabrati novo vodstvo.

NACIONAL: Kolika je odgovornost na arhitektima ovakvog SDP-a – Zlatku Komadini i Rajku Ostojiću?

Na unutarstranačkim izborima cijelo rukovodstvo ide na provjeru i vidjet ćemo koga će članstvo smatrati odgovornim. Smatram da za ključni problem SDP-a, bukteći unutarstranački “građanski rat”, korijene treba tražiti još u izborima 2016. pa i prije. Svi koji su potpirivali taj rat odgovorni su za ovaj rezultat. Tko god bude na čelu SDP-a nakon predstojećih stranačkih izbora, morat će završiti taj rat te stranci vratiti jedinstvo i mnoge nekadašnje članove i simpatizere, posebno intelektualce, koji su očito razočarani strankom.

NACIONAL: Je li se Bernardiću osvetilo to što nije slagao liste kao za Europski parlament, već je očito “kažnjavao” svoje stranačke protivnike koji su inače prepoznatljivi i stavljao ih na loše pozicije pa su neki i odustali, poput Ranka Ostojića?

Liste koje smo vidjeli dijelom su rezultat prije spomenutog “građanskog rata”, ali i kadrovskog osiromašenja koje nije od jučer. Da liste nisu motivirale birače, sada je očito. Ipak, neki od političkih fajtera, poput Hajdaš Dončića ili Grbina, pokazali su da se i s lošijeg mjesta može u Sabor. Uz to, SDP nema dovoljno dobro organiziranu kadrovsku politiku koja uključuje stalnu edukaciju i promociju mladih te omogućava bezbolnu smjenu generacija. Spomenuli ste Ranka Ostojića. Da, on je iznimno zaslužan član stranke koji i dalje ima politički ugled i iskreno voli stranku. To je pokazao i sada, kada se, bez obzira na to što nije želio biti na listi, angažirao u kampanji.

 

 

‘Kad predsjednik neke stranke hametice izgubi izbore, najsigurnija taktika politikanata je udariti po njemu. Ja to neću učiniti. Pravednost traži da se sagledaju i dobre i loše strane njegova mandata’

 

 

NACIONAL: Mnogi članovi SDP-a već su u izbornoj noći zahtijevali radikalne promjene u stranci. Slažete li se s njima i što bi prije svega trebalo mijenjati?

Prije svega, politiku. Birači očito žele da SDP bude čvršći u otporu načinu vladavine HDZ-a i raznih lokalnih šerifa, posebno kada je riječ o korupciji. Uvjeti bilo kakvog napretka SDP-a su kraj unutarstranačkog rata i veća inkluzivnost. Moj je dojam da nedostaju više brige o članstvu, bolja animacija novih članova i kvalitetan kontakt s članovima i simpatizerima.

NACIONAL: Izlaznost je očekivano bila izuzetno niska – 46 posto. Je li to i bio cilj HDZ-a, čije je biračko tijelo izuzetno disciplinirano?

Da, disciplinirano desno biračko tijelo velika je prednost u okolnostima niske izlaznosti. O tome je li niska izlaznost bila cilj i je li isprovocirana od HDZ-a, možemo nagađati, vrlo vjerojatno jest. Ali izbori su održani, HDZ je uvjerljivo pobijedio i treba mu na tome čestitati. Od lamentacije o tome kako je HDZ zlouporabio koronakrizu nema koristi i na to ne treba gubiti vrijeme. Zapravo, već sada počinju pripreme za iduće izbore.

NACIONAL: Kako komentirate izbornu kampanju uslijed drugog vala epidemije covida-19? Je li vladajuća stranka time dovela u pitanje legitimitet izbora i ugrozila zdravlje svojih građana kako bi sebi osigurala bolji izborni rezultat?

Drugi val korone i vrlo niska izlaznosti umanjuju legitimnost izbornog rezultata. Sigurno, kampanja je i ugrozila zdravlje građana. Ali, ponavljam, budimo realisti: HDZ je uvjerljivo pobijedio i ne bi trebalo tražiti izgovore izvan vlastite slabosti. Evo, za početak, SDP vjerojatno nije trebao glasati u Saboru o njegovu raspuštanju, već inzistirati na tome da se prije izbora smiri koronakriza i donese zakon kojim se uređuje obnova Zagreba. Ovako, tko je glasao za raspuštanje Sabora nema pravo prigovarati legitimnosti izbora ili motivima vladajućih.

NACIONAL: Je li predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću trebala ona izjava da neće izaći na izbore, osobito ako se zna da najviše apstiniraju birači ljevice i lijevog centra? Kako ocjenjujete njegovu ulogu u ovim izborima?

Milanović je želio naglasiti svoju neutralnost prema političkim strankama koja proizlazi iz ustavnog položaja predsjednika Republike. Nije to učinio na dobar način pa je poslao krivu poruku. Izjava je bila prilično neoprezna. Sigurno mu nije bila namjera odvući ljude s birališta i tu je izjavu kasnije pokušao popraviti. Izlaznost na izbore bila je mala, ali sigurno ne zbog jedne Milanovićeve izjave, već zbog opće rezignacije birača te straha od korone i ostalih razloga koje sam već naveo.

NACIONAL: Iako Bernardića nacija ne doživljava kao lidera i iako je u jednom trenutku gotovo izazvao raskol u stranci, vi ste ga uvijek branili. Zašto?

Kad predsjednik neke stranke hametice izgubi izbore, najsigurnija taktika politikanata je udariti po njemu. Ja to neću učiniti. Pravednost traži da se sagledaju i dobre i loše strane njegova mandata. Bernardić je dobio unutarstranačke izbore i postao legalni i legitimni predsjednik stranke iako je protiv sebe imao respektabilne kandidate. Uz to, nije imao naklonost dotadašnjeg predsjednika s velikim utjecajem u stranci. Prije tih izbora, a i odmah nakon njih, po njemu se pucalo iz svih oružja. Samo neodgovorni političari mogu od prvog dana nemilice rušiti svog legalno izabranog predsjednika. Unatoč ratu koji je morao voditi i braniti se, kao i priličnoj nemilosti medija, Bernardić je ozbiljno napredovao otkad je došao na čelo SDP-a. Bilo je, istina, dosta nespretnih i loših izjava, neke su i “nategnute” od nesklonih medija i političkih suparnika, i to ne samo s desnice nego i iz vlastitih redova. Bilo je i njegova doprinosa “građanskom ratu”.  Ali smatrao sam, i nije mi zbog toga žao, da legalno izabranog predsjednika treba podržati, a ne rušiti, da unutarstranački rat nikako nije dobar. Nemojmo zaboraviti, ostvario je odličan rezultat na europskim izborima, pomogao da kandidat SDP-a Milanović postane predsjednik države, znatno podigao rejting stranke, a sukob u stranci primirio – iako ne i završio – bez raskola. Bernardić je, kao i svaki izabrani predsjednik, trebao dobiti priliku u miru pripremiti i odraditi izbore i da oni budu test njegova rada. Zato sam ga kao mladog i obrazovanog čovjeka, izabranog da dobije šansu, i podržavao. Izbore su, ne jednom, gubili i Račan i Milanović, a u procjeni njihove odgovornosti za poraz uvijek je prevladavala korektnost. Nadam se da će tako biti i u slučaju Bernardića.

NACIONAL: Je li vam žao što ste u jednom trenutku napustili SDP? Jer sad ste vi mogli biti na njegovu mjestu kao predsjednik stranke i mogući novi mandatar? 

Nisam mogao drukčije. Možda i zato što nikada nisam ovisio o politici i nisam morao raditi kompromise. Kao predsjednik države, kasnije i kao predsjednički kandidat, predlagao sam mnoge reforme koje sam smatrao nužnima. Tadašnje vodstvo SDP-a i vlada nisu za njih htjeli ni čuti. Štoviše, u samoj kampanji, bez obzira na to što sam ponovo bio kandidat SDP-a i imao podršku stranke, posebno običnih članova, SDP nije podržao program reformi koje sam predlagao. Poslije mandata smatrao sam da je bolje da se ne vraćam u okolnostima u kojima se moji politički stavovi jako razlikuju od vodstva SDP-a. Osim toga, nisam želio ulaziti u stranku i biti stalno u sukobu s politikom vodstva. Već su se naslućivali i gubitak parlamentarnih izbora i unutarstranački rat koji je zaista i uslijedio. Naprosto nisam želio biti jedan od onih koji ratuju u stranci. Osim toga, tko kaže da bih uopće bio predsjednik SDP-a, još manje mandatar za premijera!? Očito o tome nisam razmišljao, vjerojatno ni drugi. Istina je, stranka koju sam bio osnovao nije ostvarila uspjeh. Prerano su nam došli izbori. Ali Naprijed Hrvatska sačuvala je za socijaldemokraciju značajan broj ljudi od kojih su mnogi i nedavno, ponovno ili prvi put, postali članovi SDP-a. Gledajući rast desne plime u Hrvatskoj, s kolegicama i kolegama iz Naprijed Hrvatska smatrao sam da se treba raditi na okrupnjavanju ljevice. Taj proces, smatram, treba nastaviti.

NACIONAL: Zar SDP nije mogao imati kreativniju i dinamičniju kampanju, osobito TV spotove koji su bili dosadni i staromodni? Tko je odgovoran za te odluke? 

Za dobre i za loše strane kampanje uvijek je zaslužno ili krivo vodstvo stranke, bez obzira na to tko su bili stručnjaci koji su radili na kampanji. Možda nisam najpozvaniji da ocjenjujem spotove nakon onog spota iz kampanje stranke Naprijed Hrvatska, za koji sam, naravno, ja odgovoran. Na njega je bilo jako puno primjedbi i kritika, kao i parodija. A meni se i danas dopada, bio je originalan i daleko najgledaniji na društvenim mrežama. Ali u inventivnosti je očito otišao predaleko i naišao na nerazumijevanje i kritiku. U konačnici, kampanja se vrednuje po rezultatu. U usporedbi s ostalim strankama, ne bih rekao da je SDP bio dosadniji i staromodniji. Drukčiji od ostalih bio je spot SDSS-a, inovativan, mnogima zanimljiv, ali ne osobito uspješan u svojoj osnovnoj namjeri da karikiranjem besmislenih optužbi u odnosu na gospodina Pupovca u isti koš stavi i obesmisli i prigovore koji mu se s pravom mogu staviti. Zapravo, taj spot samo je otkrio koja mu kritika najviše smeta.

NACIONAL: SDP je izgubio Zagreb, gdje je platforma Možemo ostvarila izuzetan rezultat. Kakva je to poruka gradskoj organizaciji SDP-a, koji nikad nije s previše respekta govorio o malim lijevim strankama koje su mu prirodni partneri?

SDP je u Zagrebu kao oporba bio premalo aktivan i to je platio već prilikom prošlih gradskih izbora. Sad se to odrazilo i na parlamentarne izbore. Svojom srčanošću i angažmanom Možemo je osvojio dobar dio lijevih birača. A SDP nije imao dovoljno sluha za suradnju s drugim aktivnim zastupnicima u Gradskoj skupštini. Eto, čak i Renato Petek, iznimno aktivni gradski zastupnik, nije bio primljen u SDP iako je to želio. Poruka je jasna: u gradu moramo u vremenu koje preostaje do izbora raditi bitno drukčije. SDP to može i mora. Naravno, mora i izaći s kandidatom za gradonačelnika koji ima ozbiljne izglede za pobjedu.

NACIONAL: Očekujete li vladu HDZ-a i crne desnice iz Domovinskog pokreta ili je sreća u nesreći što im njihovi glasovi u Saboru ne trebaju?

Neovisno o tome hoće li, kako kažete, crna desnica u vladu, Hrvatska je znatno otišla udesno. Što zbog slabosti naše ljevice, što zbog krize socijaldemokracije u cijeloj Europi. Volio bih, svakako, da likovi poput Hasanbegovića ne budu naši ministri. Ali u Saboru, a i vladajućoj koaliciji, ionako će biti puno desničara sklonih nacionalizmu, homofobiji i vraćanju Hrvatske u neka davna vremena.

NACIONAL: Tijekom kampanje nametnule su se teme poput abortusa i samoizolacije premijera, koju je on uporno odbijao iako je bio u kontaktu s covid-pozitivnim Novakom Đokovićem. Jeste li čuli išta konstruktivno, neki koherentni program koji bi građanima Hrvatske doista garantirao sigurnost kojom se hvale u HDZ-ovu promidžbenom spotu, osobito kad nas zaskoče očekivana ekonomska kriza i recesija, koje nećemo moći izbjeći?

Bilo je nekih fragmenata programa, cjelovite nitko nije nudio. Možda i zato da se ne potencira strah kod birača, možda zbog vlastite paralize pred onim što bi se moglo dogoditi. Ekonomski stručnjaci predviđaju nam teške dane…

NACIONAL: Posljednja vlada ostala je zapamćena po nizu korupcijskih afera, a jedanaest ministara moralo je odstupiti zbog pritiska javnosti i medija. Kako je moguće da građani, usprkos svemu, i dalje najviše glasova daju upravo HDZ-u?

Samo je jedan logičan odgovor. Dobar dio društva naprosto ne percipira korupciju kao neki osobiti problem. Korupcija uglavnom nailazi na osudu tek ako je korupcionaš uhvaćen u nedjelu. To je ozbiljan signal da smo društvo koje je od vrha do dna prožeto korupcijom i da je korupcija mnogima način života.

 

 

‘Volio bih da likovi poput Hasanbegovića ne budu naši ministri. Ali u Saboru, a i vladajućoj koaliciji, ionako će biti puno desničara sklonih nacionalizmu, homofobiji i vraćanju Hrvatske u neka davna vremena’

 

 

NACIONAL: Bili ste na 14. mjestu izborne liste u prvoj izbornoj jedinici. Izjavili ste da ste tamo kako biste pružili podršku SDP-u, stranci u koju ste se vratili. No nije li bilo pomalo čudno što kao bivši predsjednik Republike opet sudjelujete u parlamentarnim izborima, kad vas nacija i svijet pamte kao državnika?

Ne vidim u tome ništa čudno. Na prošlim izborima i predsjednik Mesić je u znak podrške bio na listi SDP-a i partnera. I on i ja smo, manje je važno, dobili sličan broj preferencijalnih glasova, ali važnije je da smo možda motivirali neke lijeve birače da izađu na izbore i glasaju. U oba slučaja, očito nedovoljno.

NACIONAL: Zašto SDP nije u kampanji žešće reagirao na evidentnu zlouporabu javnog servisa od vladajućih, osobito u doba pretkampanje? Namjerava li i SDP jednako tako kadrovirati po medijima ako ikad osvoji vlast?

HTV je već dugo javni servis za servisiranje HDZ-a i desne revolucije. Istina je, nisu svi djelatnici HRT-a na toj liniji, ali osnovni ton HRT-ova programa je taj. U ovoj kampanji su i neki utjecajni privatni mediji prvi put otvoreno bili na strani HDZ-a. Nadam se da to nema veze s količinom novca koji je Vlada, direktno ili indirektno, uložila u promidžbu putem pojedinih medija. Ne vidim zašto zaključujete da SDP također želi manipulirati medijima. Ali, da, trebao je biti žešći u kritikama.

NACIONAL: Presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj Thompson može i dalje nekažnjeno urlati ustaški pozdrav “za dom spremni” na početku “Čavoglava”, šokirala je hrvatsku ali i međunarodnu javnosti. Iako je Ustavni sud sljedećeg dana izašao s priopćenjem da su ustaški pozdravi i znakovlje Ustavom zabranjeni, premijer na to nije reagirao. Kako je moguće deklarirati se kao antifašist i istovremeno tolerirati upotrebu fašističke ikonografije u javnom prostoru? 

Na tu sam temu imao, smatram, zanimljivu polemiku s uvaženom odvjetnicom Vesnom Alaburić. Možete je naći na portalu Telegram pa neću ovdje ponovo govoriti u detalje kako je to dio puzeće revizije hrvatske povijesti, ovoga puta s potpuno pogrešnim pravnim argumentima. Što se premijera tiče, nije on jedini koji se deklarira kao antifašist, a s ustašofilima vlada ili samo diže ruke u Saboru.

NACIONAL: Zašto Bernardić nije više inzistirao na hipokriziji HDZ-a kada je antifašizam u pitanju?

Ne znam, pitajte to njega.

NACIONAL: Kako komentirate debakl Milana Bandića? Je li to početak kraja njegove vladavine?

Rezultati ovih izbora, a i mnogo toga što se dogodilo unatrag godinu-dvije, Bandiću su ozbiljan signal da bi mogao imati velike probleme na skorim gradskim izborima i da bi ih lako mogao izgubiti. Sada kada više nije potreban i poželjan partner HDZ-u u Vladi, može očekivati da će ga HDZ napustiti u Gradu. Po Bandića se stvari ne razvijaju dobro. Ali, ne zaboravimo, Bandić je iskusan i lukav političar koji se sigurno neće lako predati.

NACIONAL: Hoćete li konačno napisati operu o Johnu Lennonu?

Iskreno, ne znam. To je veliki posao u koji se ulazi kad imate dogovor o izvedbi. Muzički biennale je spreman tu moju novu operu uvrstiti u program, no HNK još nije potvrdio načelan dogovor o koprodukciji. Bez toga nema puno smisla ni krenuti skladati operu.

Komentiraj