JOSIPOVIĆ “HR politika će se sada još više povezati s Dodikom”

Luka Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u jutros je gostovao na N1 televiziji i komentirao rezultate izbora u Bosni i Hercegovini.

Josipović smatra da BiH prijeti kriza. “Postoje mehanizmi s kojima kriza može biti generirana. Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gdje nije trebala. MIslim da je trebalo, kao što je jedno vrijeme i radio HDZ BiH, naglasak držati na europskim temama i profilirati hrvatski korpus kao najvažniji proeuropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posljedica. Motivirano je bošnjačko biračko tijelo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je. Izborni sustav, nažalost, pomaže takav način, no ovo su legalni rezultati izbora i tome se treba prilagoditi. Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku jer ova neće dati rezultat”, rekao je Josipović.

Dodao je da se mogu očekivati blokade u parlamentima različitih razina i dogodit će se da će se hrvatska politika povezati još više sa Dodikom i RS. Povezat će se, smatra, prvenstveno interesno. “Pri donošenju odluka u Predsjedništvu će očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikuliraju kao hrvatsku politiku”, rekao je.

Komentiraj