Još jedno policijsko ubojstvo crnca razbjesnilo Ameriku

Dva dana prije nego što je u Minneapolisu ubijen George Floyd, 23. svibnja, bijeli policajac sa šest je metaka u New Yerseyju usmrtio 28-godišnjeg nenaoružanog crnca Mauricea Gordona, a video snimka tog ubojstva, objavljena u ponedjeljak, počinje izazivati nacionalnu pažnju u Americi, objavio je USA Today.

Studenta kemije i vozača Ubera Mauricea Gordona, kojega su prijatelji opisali kao “potpuno bezopasnog uvjerenog kršćanina”, sa šest je metaka ustrijelio bijeli policajac Randall Wetzel, nakon još nerazjašnjene svađe na autocesti u New Yerseyju. Ubojstvo izaziva sve veću pažnju u kontekstu velikih prosvjeda zbog ubojstva Georgea Floyda, 48-godišnjeg crnca kojeg je 25. svibnja u Minneapolisu ugušio bijeli policajac Derek Chauvin.

U ponedjeljak, ured državnog tužitelja New Yerseyja objavio je video snimku i fotografije posljednjih trenutaka prije nego što je Wetzell ustrijelio Gordona, nakon što je obitelj, uz potporu lokalnih političara i organizacija, zatražila objašnjenje okolnosti Gordonove smrti.

Objavljivanje tih snimaka užasnulo je obitelj žrtve, jer im nije omogućeno da pregledaju snimke prije nego što su objavljene.

William Wagstaff, odvjetnik obitelji Gordon, izjavio je kako su Mauriceova majka i sestra “ogorčene” time što prije objavljivanja nisu mogle vidjeti video i fotografije ubojstva. “Povrijeđene su. Izvan sebe su. Obje su mi nekontrolirano plakale na rukama, jer tu objavu doživljavaju kao dodatnu viktimizaciju svoje obitelji”, izjavio je odvjetnik Wagstaff.

Nije razjašnjen točan povod likvidacije Mauricea Gordona. Čini se kako je njegov automobil ostao bez goriva na autocesti, pa su mu neki policajci pomogli. No dok je čekao u policijskom automobilu koji je vozio Randal Wetzell, počeli su se prepirati i naguravati, i izgred je eskalirao: Wetzell je ubio Gordona ispalivši u nj šest metaka.

Wetzell sada tvrdi da je to učinio jer se Gordon u naguravanju pokušao dokopati njegovog pištolja. Bilo to točno ili ne, ne treba sumnjati da će ubojstvo još jednog nenaoružanog crnca dodatno osnažiti prosvjede pokreta “Black lives matter”.

Komentiraj