JONATHAN TAYLOR: ‘Hrvatska je divna država čiji građani nisu zaslužili pravosuđe koje je ostalo u vremenu neandertalaca’

Britanski odvjetnik i zviždač Jonathan Taylor već 215 dana u Hrvatskoj čeka odluku sudova o svom izručenju u Kneževinu Monako, a nakon što je prošloga tjedna Vrhovni sud još jednom vratio predmet na sud u Dubrovniku, Taylor ne skriva razočaranje u hrvatsko pravosuđe

U Hrvatskoj sam 215 dana i s punim pravom mogu reći da je vaše pravosuđe gore nego u nekim afričkim državama i to je prije svega velika nepravda za sve ljude koji žive u ovoj divnoj zemlji”, rekao je na početku razgovora za Nacional britanski odvjetnik i zviždač Jonathan Taylor koji se u Hrvatskoj nalazi još od 30. srpnja prošle godine, kada je uhićen u dubrovačkoj zračnoj luci temeljem Interpolove tjeralice. Igrom slučaja baš u trenutku dok smo s Taylorom razgovarali u iznajmljenom stanu u centru Zagreba, dobio je poruku od svog odvjetnika koja ga je iznimno razočarala i zbog koje će se njegov boravak u Hrvatskoj još više produžiti.

Naime, Vrhovni sud drugi je put u proteklih osam mjeseci odlučio vratiti predmet o izručenju Jonathana Taylora Kneževini Monako na Županijski sud u Dubrovnik. Takva odluka šokirala je Taylora koji je i sam odvjetnik jer je očekivao da će Vrhovni sud napokon donijeti konačnu odluku u njegovu slučaju te da će biti jasno može li se vratiti svojoj obitelji u Veliku Britaniju ili će biti izručen u Monako zbog sumnji da je počinio kazneno djelo mita i iznude. Hrvatsko pravosuđe tako se našlo u središtu međunarodnog skandala koji traje već nekoliko godina, odnosno otkako je Jonathan Taylor 2012. postao zviždač i razotkrio koruptivne radnje u nizozemskoj multinacionalnoj naftnoj kompaniji SBM u Monaku. Taylor je od 2003. radio kao odvjetnik u toj tvrtki te je svjedočio kako je u više navrata tvrtka podmićivala zainteresirane stranke i tako dobivala poslove, a zbog njegova svjedočenja tvrtka je do sada platila gotovo milijardu dolara kazni.

 

‘Nigdje na svijetu ne postoji pravosudni sustav kakav je u Hrvatskoj. Šokiran sam činjenicom da niži i viši sudovi na neki način igraju ping-pong utakmicu s predmetima koji odlučuju o nečijim životima’

 

No nakon odluke Vrhovnog suda agonija jednog od najpoznatijih svjetskih zviždača se nastavlja i on će još neko vrijeme provesti u Hrvatskoj kao talac suludog hrvatskog pravosudnog sustava o kojem Taylor ima jako loše mišljenje:

“Mislim da nigdje na svijetu ne postoji pravosudni sistem kao u Hrvatskoj. Šokiran sam činjenicom da u Hrvatskoj niži i viši sudovi na neki način igraju ping pong utakmicu s predmetima koji odlučuju o nečijim životima. U normalnim uređenim državama to je nemoguće i jednom kada predmet s nižeg suda prijeđe na viši sud, nema više mogućnosti da se vrati ponovo na niži sud. Ako sam nešto naučio u ovih 215 dana u Hrvatskoj, onda je to činjenica da imate pravosuđe koje ostalo u prethistoriji i vremenu neandertalaca.”

Taylor kaže da je svjestan da su njegove riječi teške, ali kao primjer za hrvatski arhaični pravosudni sustav navodi posljednju odluku Vrhovnog suda u njegovu slučaju koja je donesena na sjednici u srijedu, 17. veljače. Kao prvi problem Taylor navodi činjenicu da ga nitko nije obavijestio da će sjednica biti održana toga dana, a kao drugi problem navodi da je odluku morao čekati dodatnih tjedan dana:

“Nevjerojatno mi je da je presuda najvišeg suda u vašoj državi 2021. poslana poštom na sud u Dubrovnik koji je tek onda obavijestio moje odvjetnike da su presudu primili. Izgubio sam još tjedan dana jer Vrhovni sud presudu mora slati poštom u Dubrovnik, a ja trenutno živim u središtu Zagreba, stotinjak metara od tog Vrhovnog suda. Jasno mi je da je mojih 215 dana ništa u usporedbi s nekim drugim građanima Hrvatske koji na svoje presude čekaju i više od deset godina, ali jednostavno mi nije jasno da sudovima nije jasno da se tako igraju s ljudskim životima.”

‘S punim pravom mogu reći da je vaše pravosuđe gore nego u nekim afričkim državama i to je, prije svega, velika nepravda za sve ljude koji žive u ovoj divnoj zemlji’, kaže Jonathan Taylor. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

 

Taylor je posebno ljut na činjenicu da tijekom 215 dana koliko je proveo u Hrvatskoj nijednom nije dobio priliku iznijeti svoju stranu priče na sudu, odnosno nijednom nije objasnio zašto smatra da Monako iz osvete traži njegovo izručenje. Isto tako, poprilično se žestoko obrušio na suca Županijskog suda u Dubrovniku Đorđa Benussija koji je vodio njegov predmet na tom sudu:

“Taj čovjek nije zaslužio nositi sudačku odoru. Riječ je o vrlo arogantnom čovjeku kojem ni u jednom trenutku nije stalo do toga da sasluša činjenice i da na temelju njih i presudi. Nikada nije dozvolio moje saslušanje, a posebno je bila skandalozna odluka da mi na početku procesa odbije zahtjev da čekam presudu na slobodi, već mi je kao najvećem kriminalcu odredio 30-dnevni pritvor. Nasreću, ta je odluka ukinuta već nakon dva dana pa sam cijelo vrijeme na slobodi i mogu se kretati Hrvatskom.”

Ono što je u cijelom predmetu Jonathana Taylora posebno zanimljivo jest činjenica da su za vrijeme njegova boravka u Hrvatskoj odvjetnici pregovarali s pravosudnim organima Kneževine Monako da se Taylor sam preda i da ode u Monako kako bi bio saslušan. Pregovori su otišli toliko daleko da je Monako čak i ukinuo crvenu tjeralicu i njegovo ime više nije na popisu Interpola. Taylor je objasnio zašto na kraju nije otišao u Monako:

“Praktički je već sve bilo dogovoreno i trebao sam ići u Monako. Oni su pristali na moje saslušanje te su obećali da ni u jednom trenutku neću biti uhićen te su ukinuli crvenu tjeralicu. Na kraju sam odustao jer bih tako prekršio zakon u Hrvatskoj i postao bih bjegunac pa bi onda Hrvatska mogla raspisati tjeralicu za mnom. Ono što je zanimljivo jest da Monako nakon što je propao naš dogovor nije ponovno raspisao tjeralicu, što dovoljno govori o njihovim namjerama.”

Kada govori o međunarodnoj tjeralici koja je bila raspisana protiv njega, Jonathan Taylor navodi još jednu zanimljivu informaciju o njegovu dolasku u Hrvatsku. Naime, par tjedana prije Taylor je sa suprugom posjetio Francusku te je također prešao granicu, ali nije bio uhićen. Par tjedana poslije u Dubrovniku je uhićen nakon izlaska iz zrakoplova temeljem tjeralice koja je bila aktivna i nekoliko tjedana ranije kada je putovao u Francusku. Taylor kaže da je poprilično siguran kako je netko hrvatskim graničnim policajcima dojavio da stiže u Dubrovnik:

“Oni su bili spremni za moj dolazak. Nekoliko policajaca me čekalo i odmah sam uhićen. Tko je javio da stižem ne znam, ali sam siguran da to ima veze s mojom zviždačkom prošlošću.”

A ta prošlost je poprilično burna jer je Taylor svojim svjedočenjem doveo do rušenja vlasti u jednoj od najvećih svjetskih demokracija – u Brazilu. Smatra se da su Taylorove optužbe za korupciju pogurale prvu kockicu domina koja je dovela i do političke krize u Brazilu koja i danas traje. Naime, Taylor je upozorio da je SBM plaćao mito od stotinu milijuna dolara čelnicima brazilske naftne tvrtke Petrobras u razdoblju kad je tvrtku vodila Dilma Rousseff koja je kasnije postala brazilska predsjednica. Otkriveno je i da je SBM nezakonito financirao njezinu Radničku stranku u predsjedničkoj kampanji. Njegovo svjedočenje pokrenulo je lančanu reakciju koja je kulminirala najvećom antikorupcijskom akcijom u povijesti Brazila, “Operacijom autopraonica” koja i dalje traje, a u kojoj su se pod istragom našle velike brazilske tvrtke i neki od vodećih političara.

Jonathan Taylor je svojim svjedočenjem doveo do rušenja vlasti u jednoj od najvećih svjetskih demokracija – Brazilu. Smatra se da su Taylorove optužbe za korupciju načele vladavinu predsjednice Dilme Rousseff. PHOTO: Tomislav Čuveljak/NFOTO

 

Istraga i skandali koje je ona otkrila doveli su i do protuvladinih prosvjeda 2015., raspada Radničke stranke i opoziva Dilme Rousseff, dok su Taylorova svjedočenja i istupi u medijima doveli do toga da je njen prethodnik, predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, završio u zatvoru zbog korupcije. Zbog optužbi za korupciju SBM-u je četiri godine bio zabranjen ulaz na brazilsko tržište, što je za kompaniju bio veliki financijski udarac od kojeg se do danas nije potpuno oporavila. SBM je nakon svega podigao i optužnicu za klevetu protiv Taylora, ali danas tvrde da su od optužnice odustali i da oni ne stoje iza raspisivanja Interpolove tjeralice za Jonathanom Taylorom koja je i dovela do njegova uhićenja u Dubrovniku krajem srpnja. Taylor danas kaže da u početku nije bio svjestan koliko daleko je išla korupcijska hobotnica njegove bivše tvrtke, ali tvrdi kako je slučaj SBM-a još jedna potvrda koliko velike kompanije mogu utjecati na političke procese te dodaje:

SBM je svojim koruptivnim radnjama direktno utjecao na potkopavanje demokratskog procesa u Brazilu koji je peta ili šesta najveća demokratska država na svijetu. Zamislite samo što takve kompanije onda rade u nekim afričkim državama. Za nekoliko tjedana u nekim zapadnim medijima izaći će novi podaci o koruptivnim radnjama moje bivše tvrtke u dijelu afričkih zemalja. Kako imam višak vremena u Hrvatskoj, onda sam malo dublje krenuo kopati po podacima koje imam o poslovima SBM-a u Africi i rezultat toga će biti objavljen za nekoliko tjedana. Vjerujte da će i nakon te objave biti pokrenute nove istrage i da će neki čelnici SBM-a ponovno odgovarati pred pravosudnim tijelima.”

Iako je očekivao da će objavu te priče dočekati sa svojom obitelji i Southamptonu u Engleskoj, nakon posljednje odluke hrvatskog Vrhovnog suda koji je njegov slučaj vratio Županijskom sudu u Dubrovniku jasno je da će Taylor još neko vrijeme provesti u Hrvatskoj. Prema posljednjoj presudi Vrhovnog suda, sud u Dubrovniku obvezan je ponovno proučiti cijeli predmet te od pravosudnih vlasti u Monaku zatražiti očitanje vodi li se protiv Taylora u toj državi kazneni postupak, pogotovo zbog činjenice da je Monako povukao međunarodnu tjeralicu. Taylor kaže da je razočaran ovakvom odlukom, pogotovo s činjenicom da je slučaj ponovno vraćen na sud u Dubrovnik:

“Kao pravniku mi nije jasno zašto Vrhovni sud ne donese jasnu i konačnu presudu. Ovako se ping pong između dva suda može nastaviti cijelu vječnost. Ne govorim ovo samo zbog sebe, nego i zbog svih budućih potencijalnih zviždača koji prate ovaj slučaj i koji kada vide kako se postupa prema meni, sigurno neće lako donijeti odluku da se jave ili medijima ili istražnim organima i da ‘otkucaju’ ilegalne radnje svojih poslodavaca.”

 

‘Kako u Hrvatskoj imam višak vremena, malo dublje sam krenuo kopati po podacima koje imam o poslovima SBM-a u Africi, a rezultat toga bit će objavljen za nekoliko tjedana i pokrenut će nove istrage’

 

Osim što je razočaran hrvatskim pravosuđem, Taylor je razočaran i odnosom vlade Borisa Johnsona koja, kako kaže, nije učinila dovoljno da ga zaštiti. Za razliku od britanske vlade, pojedini zastupnici u britanskom parlamentu njegov su slučaj nekoliko puta isticali u raspravi, a jedna od njih je potrajala čak 45 minuta, tijekom kojih su zastupnici i Konzervativne i Laburističke stranke od vlade Borisa Johnsona tražilo zaštitu britanskog državljana: “Već sama činjenica da se o mom slučaju raspravljalo u parlamentu govori da postoje ljudi koji shvaćaju koliko je važna zaštita zviždača i koliko su oni važni u borbi protiv korupcije. Nažalost, vlada u Londonu nije učinila dovoljno i žao mi je zbog toga, ali vjerujem kako će moj slučaj biti upozorenje vladi da ne može ostaviti britanske državljane bez pomoći.”

I dok Taylor očekuje rasplet ove pravosudne trakavice, posebno je želio naglasiti da je zahvalan što je proteklih 215 dana proveo baš u Hrvatskoj i da ne želi da se stekne krivi dojam da njegova kritika hrvatskog pravosuđa znači i kritiku cijele države:

“Oduševljen sam Hrvatskom i ljudima koji ovdje žive. Hrvatska je sjajna država koja bi mogla još više napredovati samo da se uredi pravosudni sistem. U početku mi u razgovoru s ljudima nije bilo jasno na što misle kada govore da strane tvrtke izbjegavaju ulaganja u Hrvatsku, ali nakon što sam izbliza upoznao vaš pravosudni sustav i više mi je nego jasno zašto strane kompanije izbjegavaju ulaganja u vašu zemlju. Morate hitno riješiti taj problem jer nitko ne želi ulagati u državu gdje je pravosudni sustav nesiguran i gdje predmeti traju po nekoliko godina. Bojim se da bez toga neće biti pravog ekonomskog napretka, a to je velika šteta jer je Hrvatska sjajna zemlja i vjerujete mi da ozbiljno razmišljam da se tu i preselim sa svojom obitelji kada jednoga dana ova priča napokon bude završena.”

Komentiraj