JOHNSON: “Otvaranje škola je imperativ”

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je ponovno otvaranje škola društveni, gospodarski i moralni imperativ i ustrajao na tome da će moći raditi sigurno unatoč prijetnji pandemije.

Njegovi komentari slijede nakon studije objavljene ranije ovog mjeseca u kojoj se upozorava da Velikoj Britaniji prijeti drugi val covida-19 ove zime dvostruko veći od prvoga ako se škole otvore bez poboljšanog sustava testiranja i praćenja.

U tekstu za list Mail on Sunday Johnson je napisao da je ponovno otvaranje škola nacionalni prioritet. Škole bi se trebale zadnje zatvoriti u budućim lokalnim karantenama, citirao je drugi list Johnsonove riječi na susretu u četvrtak.

Škole u Engleskoj zatvorile su se u ožujku za vrijeme nacionalne karantene, osim za djecu ključnih radnika, i ponovno otvorile u lipnju za mali broj učenika.

Vlada želi da se svi učenici vrate u školu do početka rujna, što je Johnson nazvao “nacionalnim prioritetom”.

“Držanje naših škola zatvorenima trenutak dulje nego što je apsolutno nužno društveno je neprihvatljivo, ekonomski neodrživo i moralno neoprostivo”, napisao ej Johnson.

Ekonomski troškovi za roditelje koji ne mogu raditi ako su škole zatvorene su spiralni i zemlja se suočava s velikim problemima ako djeca propuštaju obrazovanje, upozorio je premijer.

Pandemija nije završena i posljednja stvar koju si bilo tko od nas može dopustiti jest da bude spokojan. Ali sada znamo dovoljno da možemo ponovno otvoriti škole da svi učenici budu sigurni, imamo moralnu dužnost postupiti tako”, napisao je.

List Sunday Times izvijestio je da je naredio javnu kampanju kako bi se osiguralo otvaranje škola na vrijeme i rekao je na sastanku prošlog tjedna da bi one trebale biti posljednja mjesta koja će se zatvoriti, nakon restorana, pubova i trgovina.

Komentiraj