Johnson i Corbyn u zadnjim satima kampanje uoči izbora presudnih za Brexit

Nekoliko sati prije izbora presudnih za Brexit britanski premijer Boris Johnson i njegov laburistički protivnik Jeremy Corbyn otkrili su u srijedu svoje zadnje karte kako bi pobijedili na izborima.

Na završetku kampanje u kojoj je pekao krafne, mijenjao kotač na Formuli 1 i buldožerom rušio kartonski zid kao simbol “krize” u vezi s Brexitom, konzervativni čelnik je počeo dan dijeleći boce s mlijekom u Guiseleyju u Yorkshireu, na sjeveru Engleske, nemalo iznenadivši par koji mu je otvorio vrata.

Zatim je pripremao pitu s govedinom i s pivom koju je usporedio s dogovorom o Brexitu postignutom s Europskom unijom koji nije izglasan u parlamentu jer konzervativci nisu imali većinu zastupničkih glasova. Ako pobijedi, Johnson kani “podgrijati” tekst i ponovo ga poslužiti zastupnicima.

“Stavimo ga u pećnicu, zatvorimo vrata, izvadimo i evo, Brexit je gotov!”, rekao je Boris Johnson.

Bivši gradonačelnik Londona koji je krajem srpnja došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU-a, svoje zadnje predizborne skupove organizira na sjeveru i u središtu Engleske i u Walesu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i Brexitu.

Njegov protivnik Jeremy Corbyn, predsjednik laburista, okupio je pristaše prije zore u Glasgowu, u Škotskoj, gdje se nada da će potući pristaše neovisnosti u SNP-u. Obećao je biračima “nadu” i “sigurnost” te napao Johnsona zbog neiskrenosti, optuživši ga da “daje obećanja koja sutrašnjicu pretvaraju u opsjenu”.

Sučeljen s najnovijim usponom laburista u anketama, Johnson prijeti mogućnošću izostanka većine u parlamentu koji će produljiti političku krizu.

“Borit ćemo se za svaki glas”, istaknuo je u srijedu.

Po zadnjim anketama instituta YouGov Konzervativna stranka vodi sa 339 od 650 zastupničkih mjesta. To je 20 zastupnika manje nego u ranijim projekcijama tog instituta objavljenim 28. studenog, ali 22 više u odnosu na izbore 2017.

Institut navodi da bi takav rezultat bio “najveći uspjeh konzervativaca od 1987.” za mandata Margaret Thatcher. No margina pogrješke, utjecaj eventualnog pragmatičnog glasovanja i najnoviji trend u korist Laburističke stranke možda bi mogli dovesti do parlamenta bez većine.

I konzervativci i laburisti obećavaju radikalne promjene: Johnson se obvezao da će do kraja siječnja, nakon triju odgoda, izvući Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a.

Jeremy Corbyn obećava “zelenu industrijsku revoluciju” i milijarde za javne službe, napose za zdravstvo, koje trpe posljedice višegodišnje proračunske štednje.

Corbyn kani organizirati novi referendum o Brexitu, ali zauzima navodno “neutralno” stajalište, pa ga kritiziraju zbog nedovoljne jasnoće.

Komentiraj