Jesse Owens jedna je od najvećih atletskih ikona. Govorio je da ga je ponizio Roosevelt, ne Hitler

Slavni američki atletičar Jesse Owens je tijekom Olimpijskih igara u Berlinu 1936. osvojio četiri zlatne medalje šokiravši Adolfa Hitlera i njegov nacistički režim.

Igre u Berlinu 1936. trebale su biti promocija nadmoći arijevske rase. Hitler je namjeravao iskoristiti Igre u Berlinu kao promociju nacističkog režima i demonstraciju arijevske superiornosti nad ostatkom svijeta. Njemačka je bila najuspješnija nacija na Igrama, ali Hitler nije računao da će mu jedan Afroamerikanac pokvariti plan. Owens je slavio na 100 metara s vremenom od 10,3 sekunde, zatim je sljedećeg dana pobijedio u skoku u dalj, nakon toga u utrci na 200 metara, a na kraju i u štafeti 4×100 metara s Ralphom Metcalfeom, Foyom Draperom i Frankom Wykoffom.

Po povratku u SAD, Owens je doživio veliko razočaranje. Mislio je da će biti slavljen kao heroj, a doživio je bolan udarac. Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt, u to vrijeme zaokupljen predstojećim izborima i predsjedničkom kampanjom, želeći, naravno, reizbor, a bojeći se reakcije u južnim državama SAD-a, odbio je primiti Owensa u Bijelu kuću. Owens je kasnije više puta pričao da je Roosevelt bio taj koji ga je ponizio, a ne Hitler.

Jesse Owens je bio strastveni pušač. Umro je s nepunih 67 godina od raka pluća, 31. ožujka 1980. u Tucsonu, u Arizoni, a sahranjen je na groblju Oak Woods Cemetery u Chicagu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner