JELENA LOVRIĆ ZA ZAGREB NEWS Nepokoreni Zagreb

Autor:

Nacional, Luka Stanzl/PIXSELL

Zagreb je odigrao ključnu ulogu u više nego uspješnom protuvladinom prosvjednom skupu, u organizaciji stranaka ljevice, koji je prošle subote na Gornji grad doveo tisuće ljudi. Premda je bila pozvana cijela Hrvatska, jasno je da su glavninu posla odradili Zagrepčani. Napunili su Markov trg, ali i okolne ulice i pristupne putove. Slike su bile impresivne, odaziv masovan. Hrvatska je uglavnom potonula u rezignaciju pa su očekivanja bila skromna. Nije se baš vjerovalo da bi opozicija u obranu demokracije mogla izvesti tolike rijeke ljudi.

Ali Zagreb je nešto drugo. Grad nije u vlasti HDZ-a. Gradom vladaju lijeve stranke. Prije svega, Možemo!, aktivistička ljevica koja je s više nego sjajnim rezultatima prije tri godine osvojila povjerenje građana. Dok HDZ u Zagrebu već desetljećima na izborima ne uspijeva prosperirati. U vlast se preko bivšeg gradonačelnika Bandića uvlačio posredno, političkom trgovinom. Osim toga, Zagreb ima nekakvu slobodarsku tradiciju. Povijesno pamćenje. Nije prvi put da se grad diže u obranu demokratskih stečevina. Nezaboravno ostaje kako je prije gotovo tri desetljeća (1996. godine) više od sto tisuća ljudi izašlo na Jelačić plac da iz šapa Tuđmanove vlasti spasi Stojedinicu, svoj omiljeni radio. Zagreb se tih godina morao boriti za elementarno poštovanje svojih legitimnih izbornih odluka. Na izborima 1995. vlast je u gradu osvojila koalicija SDP-a i HSLS-a (koji je u to vrijeme još bio zaista liberalna stranka, a ne kreatura kao danas), ali je predsjednik Tuđman odlučio ne priznati izbornu volju građana. Neću u Zagrebu dozvoliti oporbenu situaciju, mrgodan je govorio, pa je redom odbio potvrditi četiri izabrana gradonačelnika. Gradom je sve do novih izbora vladao njegov povjerenik.

Povijest kao da se na neki način ponavlja. Hrvatska se ponovno prisiljena boriti za neke već osvojene demokratske standarde. Opet je na dnevnom redu zatiranje građanskih i medijskih sloboda. Iznova ih i masovnim prosvjedima treba braniti. HDZ ni ovoga puta ne dopušta „oporbenu situaciju“. Provodi nasilje nad demokracijom. Premijer Plenković nema baš Tuđmanove ovlasti, ali se uskopizdio da postavi svog namjesnika na čelo Državnog odvjetništva – kako bi mu tamo počepio rupe kroz koje informacije o kriminalnim aferama njegove vlasti ne prestaju curiti – i da sve koji se takvom scenariju opiru tretira kao državne neprijatelje. Skup na Markovu trgu proglasio je vulgarnim, primitivnim, protuhrvatskim i totalitarnim. Organizatorima je prišio da su proruski i putinovski orijentirani. Bezobrazno je izvrijeđao govornike, ali i sve sudionike prodemokratskog mitinga. Nekoliko tisuća ljudi. Zagreb mu to neće zaboraviti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.