Jelena Lovrić za Zagreb News: Mali Bandić bi zajahao Zagreb

Autor:

Nacional, Saša Zinaja/NFOTO

Kandidirat ću se za gradonačelnika Zagreba – najavljuje u intervjuu Nacionalu Ivica Lovrić, trenutno nezavisni vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Do lokalnih izbora još je daleko, ali važno se u javnosti profilirati kao kandidat. Motiv je, naravno, opće dobro. Aktualni gradonačelnik Tomašević, tvrdi Lovrić, pokazao je da ne zna i ne može, za razliku od njega koji je sve ono što Zagrebu treba.

Za slabije upućene, Lovrić je dugogodišnji bliski suradnik Milana Bandića. Kao inženjer prometa dvanaest godina bio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport. S bivšim se gradonačelnikom povlačio po sudovima. Prije desetak godina završava u pritvoru. Kad mu je Uskok zabranio obavljanje pročelničke funkcije, Bandić je smislio rješenje kojim će ograničenje preskočiti, a najviše tijelo države za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta prevariti: Lovrića je imenovao za privremenog pročelnika i taj mu status produžio triput, sve do svoje smrti.

Bandićeva se uzdanica ni s dolaskom nove vlasti u Zagrebu ne da izbaciti iz sedla. Kao formalno savjetnik gradonačelnika, svoju poziciju koristi za opstrukciju. Po medijima opanjkava i blati Tomislava Tomaševića, okuplja nezadovoljnike, pod ruku s notornom Željkom Markić organizira pobunu, podnosi tužbe, poglavito protiv ukidanja kontroverzne i skupe mjere roditelj odgojitelj. Ali savjetničku plaću od neto 18.000 kuna svakog mjeseca uredno prima. Mogućnost života na teret gradskog proračuna – uz podrivanje vlasti u gradu – maksimalno je iskoristio. Od prošle jeseni aktivira mandat u Gradskoj skupštini, zarađen na listi Bandićeve stranke. Toliko o njegovoj političkoj i ljudskoj vjerodostojnosti.

Tipični bandićevac sada se pokušava ponuditi onima kojima vlast Milana Bandića u Zagrebu fali. A fali onima koji su od njenog korupcijskog funkcioniranja debelo profitirali. Vjerojatno računa da su te strukture još vrlo snažne. Po obijesnim medijskim kampanjama koje se protiv Tomaševićeve vlasti ne prestaju pokretati, moglo bi se reći da su njihova uporišta još nerazmontirana. Ni po čemu relevantni Lovrić aktualnu gradsku upravu napada kao nesposobnu, a sebe i svoje predstavlja kao profesionalce. O Bandićevim kumovima i prijateljima ništa ne zna. Na direktno pitanje o korupciji odgovara da je to globalni problem. Za nedavnu nagodbu opslužitelja pokojnog gradonačelnika, službenog vozača i još nekih pomagača, sa sudovima, pred kojima su ovi detaljno opisali djelovanje svoje hobotnice i uzimanje mita na gradskim poslovima, Lovrić kao da nikad nije čuo. Da je u njega barem mrvu morala, sam bi se povukao iz javnosti. Kao što su neki drugi, pametniji, protagonisti bivše vlasti učinili. Nejasno je samo jedno – ima li mali Bandić u svojoj namjeri da uzjaši Zagreb potporu nekih moćnika iz sjene ili je sam svoj projekt.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

gordana.pacek

prije 2 tjedna

Izvrstan članak. Meni se od tog lika povraća. Samo u suludoj državi se može dogoditi da gradski službenik za podrivanje gradske vlasti i huškanje te totalni nerad od te iste gradske vlasti inkasira mjesečno 2.400 eura nezarađene "plaće".

darko.lukic1970@gmei

prije 2 tjedna

Tog smrada treba pitati od kuda mu sa ovim primanjima kuća uz more u Starigrad Paklenici...od kuda mu jahta od 10m ispred kuće i od kuda mu novci za izgradnju vile sa apartmanima točnije u Selinama općina Starigrad Paklenica...Kao i da objasni što su radniciZrinjevca radili u starigradu dok je uređivao okoliš oko kuće...

darko.lukic1970@gmei

prije 2 tjedna

Tog smrada treba pitati od kuda mu sa ovim primanjima kuća uz more u Starigrad Paklenici...od kuda mu jahta od 10m ispred kuće i od kuda mu novci za izgradnju vile sa apartmanima točnije u Selinama općina Starigrad Paklenica...Kao i da objasni što su radniciZrinjevca radili u starigradu dok je uređivao okoliš oko kuće...