IVICA LOVRIĆ: ‘Kandidirat ću se za gradonačelnika jer građani u svakodnevnom životu osjećaju Tomaševićevu nesposobnost’

Autor:

13.10.2023., Zagreb - Ivica Lovric, nestranacki zastupnik u zagrebackoj Gradskoj skupstini. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Dugogodišnji suradnik Milana Bandića i nekadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivica Lovrić ekskluzivno za Nacional otkriva zašto će se na idućim lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Zagreba

Ivica Lovrić, dugogodišnji suradnik bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nekadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport te kraće vrijeme savjetnik aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, kandidirat će se za gradonačelnika Zagreba. Otkrio je to Lovrić u velikom intervjuu Nacionalu.

Kada je u lipnju 2021. platforma Možemo! preuzela vlast u Zagrebu, Ivica Lovrić dao je ostavku na mjesto pročelnika Ureda za obrazovanje, iz kako je rekao ‘’etičkih razloga’’, no sve do listopada prošle godine, kada je istekao maksimalan zakonski rok koji mu je to dopuštao, Lovrić je zadržao poziciju savjetnika gradonačelnika. Potom je aktivirao mandat zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i počeo intenzivno i sustavno kritizirati Tomaševića.

Iako je niz godina bio važan član Bandićevih gradskih vlasti, opterećenih brojnim aferama, Lovrić smatra da ima šanse postati gradonačelnikom Zagreba. Optimizam gradi na vlastitom iskustvu u upravljanju gradom, vjeri da može oko sebe okupiti niz profesionalaca koji bi bolje upravljali Zagrebom te već imaju sličnih iskustava, ali prvenstveno na onome što bez uvijanja otvoreno naziva velikom nekompetentnošću Tomislava Tomaševića za posao koji trenutno obavlja.

NACIONAL: Je li točno da se planirate kandidirati za gradonačelnika Zagreba te ako jeste, kad ste donijeli tu odluku?

Da, točno je. Nezadovoljni građani, koji u svakodnevnom životu osjećaju nesposobnost Tomaševićeve vlasti, u gužvama na putu za posao ili čekajući tramvaj koji sve rjeđe dolazi, smećem koje se ne odvozi, nepokošenom travom, nemogućnošću upisa djece u vrtić… Mogao bih nažalost do sutra nabrajati- Odluka o kandidaturi je sazrijevala u svakodnevnoj komunikaciji sa sugrađanima koji se nadaju promjenama na sljedećim izborima.

NACIONAL: S kojom ekipom ljudi planirate privući glasove u predizbornoj kampanji?

Trenutno u Gradskoj skupštini imamo Klub neovisnih gradskih zastupnika u kojemu su još pored mene Gordana Rusak s PMF-a, Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika RH i Otto Barić, naš arhitekt svjetskog glasa. Na ovom tragu na izbore ću izaći s ljudima kojima politika nije sredstvo za ostvarivanje osobnih ciljeva, već s onima koji su se ostvarili u svojim profesijama te žele svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju Zagreba.

‘Na izbore ću izaći s ljudima kojima politika nije sredstvo za ostvarivanje osobnih ciljeva, već s onima koji su se ostvarili u svojim profesijama te žele svojim znanjem i iskustvom pridonijeti razvoju Zagreba’

NACIONAL: Kako biste definirali vlastitu političku poziciju i u kojoj se mjeri ona razlikuje od političke platforme Milana Bandića?

Moj profesionalni put vezan je za rad u sustavu obrazovanja, na mjesto gradskog pročelnika došao sam kao nestranačka osoba koja se do tad nikad nije bavila politikom. U dvanaestogodišnjem obavljanju poslova gradskog pročelnika susretao sam se i s političkim izazovima koji su doveli do toga da sam izabran i za zastupnika u aktualnom sazivu Skupštine grada. Moja pozicija kao neovisnog gradskog zastupnika je lišena svih diskriminatornih obilježja te će zastupati sve građane, uvažavajući njihove različitosti i prioritete. Vodit ću gradsku politiku koja ne dijeli i ne isključuje, već je inkluzivna za sve. Gledajući politike pokojnog gradonačelnika, posebno mi je bliska socijalna komponentna koja je utemeljena na socijaldemokratskim načelima, a i na socijalnom nauku Crkve.

NACIONAL: Ali zašto bi vam glasači trebali dati glas? Što zapravo novoga u upravljanju nudite Zagrepčanima, možete li nabrojati pet ključnih točaka na kojima ćete graditi predizbornu kampanju?

Očekujem da će građani nezadovoljni Tomaševićem koji je pokazao da ne zna i ne može, povjerenje dati onom kandidatu koji je, za razliku od trenutnog gradonačelnika sposoban i kompetentan voditi grad te koji će u mandatu ispraviti brojne nepravilnosti i štete koje je proizveo Tomašević. Izdvojio bih pet ključnih problema kojima ću se baviti u kampanji te nakon izbora: to je rješavanje prometnih gužvi u gradu, a uskoro ću prezentirati dokument koji sadrži konkretna i realno izvediva rješenja, potom urbana obnova Zagreba i pokretanje projekta Zagreb na Savi, potom gospodarenje otpadom koje uključuje izgradnju kompostane i sortirnice te definitivno zatvaranje Jakuševca u roku od dvije godine, unapređivanje sustava skrbi za starije i nemoćne izgradnjom mreže domova, hospicija i organizacijom dnevnih boravaka na razini mjesnih odbora. Također, implementirat ću i novi model skrbi o beskućnicima i potrebitima utemeljen na suvremenoj europskoj praksi. U roku od tri mjeseca omogućit ću da opet svako zagrebačko dijete ima mjesto u vrtiću. O svemu navedenome građani će na vrijeme biti detaljno upoznati.

NACIONAL: Kako biste opisali dosadašnji mandat aktualnog gradonačelnika Tomaševića? Zašto mislite da bi on mogao izgubiti sljedeće izbore?

Građani su razočarani i prevareni. Tomašević jednostavno ne zna i ne može. Pokazao je nevjerojatnu količinu nekompetencije i nerazumijevanja za obavljanje poslova gradonačelnika, što je dovelo do brojnih problema i kaosa u funkcioniranju grada i gradskih službi. Nema područja u njegovoj nadležnosti, a da u njemu nije došlo do nereda, a posljedice toga snažno osjećaju građani. Upravo to će dovesti do njegova poraza na izborima.

NACIONAL: Što najviše zamjerate Tomaševiću? Molim vas da te zamjerke precizno elaborirate.

Najviše mu zamjeram isključivost, ustrajnost u promašenim potezima te posebno naglašavam da sve svoje propuste pokušava opravdati lažima i prebacivanjem krivnje na druge. Kada pomislim na Tomaševića sjetim se Vojka V i njegovih stihova ‘’Netko me sabotira…’’ Primjera radi, svi smo vidjeli i čuli seriju iznesenih laži oko nabave polovnih tramvaja i bezuspješnog koprcanja iz laži ili izmišljanja oko uspješnosti modela plavih vrećica. Jedna od najvećih laži je da je stabilizirao financije Zagrebačkog holdinga jer u lipnju 2021. kad je Tomašević preuzeo vlast, ukupna zaduženost Holdinga je bila 4,75 milijardi kuna, dok je 31. 12. 2022., ukupna zaduženost Holdinga iznosila 5,13 milijardi kuna.

Financijska stabilnost Holdinga i Grada posebno je ugrožena suludim kreditom podignutim u rujnu 2022. u iznosu 230 milijuna eura kojim su zatvoreni dotadašnji krediti Holdinga. Upravo ti zatvoreni krediti imali su fiksnu kamatnu stopu od 1 do 1, 5 posto, a kredit koji je digao Tomašević ugovoren je s promjenjivom kamatnom stopom koja trenutno iznosi 7,7 posto s tendencijom rasta. Također, prvi put u povijesti Grada vidjeli smo kako su založene brojne gradske nekretnine, od kojih posebno ističem Gradsku plinaru i Vodovod i odvodnju. Dakle, ne radi se o stabilnosti financija kojima se nemožemovci lažno hvale, nego upravo suprotno – vode Zagreb u dužničko ropstvo. Na prvu pomislite da se radi o nesnalaženju, no kad vidite da u nadzornom odboru i upravi Holdinga sjede bankari, uvjeren sam da se ne radi o slučajnosti, već o svjesnoj pljački Zagreba i Zagrepčana. Sličnih primjera djelovanja interesnih skupina povezanih s vladajućom strukturom ima i svim drugim područjima.

‘Financijska stabilnost Holdinga i Grada posebno je ugrožena suludim kreditom podignutim u rujnu 2022. u iznosu 230 milijuna eura kojim su zatvoreni dotadašnji krediti Holdinga’, smatra Ivica Lovrić. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

NACIONAL: Radi li Tomašević za svog mandata išta što biste mogli ocijeniti pozitivnim i dobrim za građane Zagreba?

Nažalost, ne. Jedino što mogu izdvojiti kao pozitivno je završetak, doduše uz znatna poskupljenja i produžetak rokova, brojnih projekata koje sam osobno pripremio i započeo, primjerice DK Gavella, Prirodoslovni muzej, Etnografski muzej, XII. Gimnazija, dr. Ivana Merza, Miroslava Krleže, Vugrovac, Kavera Šandora Gjalskog, Jure Kaštelana, Hotelijersko-turistička škola, itd. Sve ove projekte Tomašević lažno pokušava svojatati.

NACIONAL: Kako komentirate Tomaševićeve odnose s premijerom Andrejem Plenkovićem i kako biste vi s Plenkovićem surađivali da ste gradonačelnik?

Zagreb kao glavni grad uvijek treba kvalitetno surađivati s Vladom, odnosno gradonačelnik s predsjednikom Vlade. U protekle tri godine Vlada je zahvaljujući EU-u iz europskih fondova osigurala nikad veća financijska sredstva za Grad Zagreb. Nažalost, Tomašević većinu tih sredstava nije uspio potrošiti tako da su brojni projekti propali, na primjer 57 milijuna eura za Dječju bolnicu Srebrnjak. Nije se uopće javio na natječaj za izgradnju sortirnice, iako ga je dočekala građevinska dozvola, nije povukao sredstva za izgradnju kompostane, propustio je povući europska sredstva za produžetak Sarajevske, nije povukao preko 200 milijuna eura za treću fazu pročistača i sanaciju vodovodne i kanalizacijske mreže, a od alociranih 160 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu obrazovnih objekata povukao je smo 83 milijuna. Dakle, možemo zaključiti da su Vlada i EU osigurali ogromna sredstva za Grad Zagreb koja unatoč velikom razumijevanju i strpljenju resornih ministara, Tomašević jednostavno nije znao potrošiti. Da sam bio u prilici, svi bi ovi projekti bili realizirani, a imao bih i dodatnih zahtjeva i projekata prema Vladi i EU-u.

NACIONAL: Biste li lakše surađivali s nekom budućom vladom koalicije predvođene HDZ-om ili s onom sa strankama ljevice?

Kao gradonačelnik Zagreba maksimalno ću surađivati sa svakom vladom stavljajući pritom na prvo mjesto interese Zagreba i Zagrepčana.

NACIONAL: Kakvim vidite Zagreb nakon mogućeg mandata u kojem biste njime upravljali?

Sa mnom na čelu Zagreb će biti sigurna, čista, uredna europska metropola, iz koje se mladi neće iseljavati. Učinit ću sve da postanemo poželjno mjesto za život i stvaranje obitelji, s dobro ustrojenim komunalnim službama, otvorenom i transparentnom gradskom upravom koja će istinski biti u službi građana te omogućavati nesmetani razvoj poduzetništva.

NACIONAL: Kao čovjek koji je upravljao područjem obrazovanja za vrijeme Bandića, kako vidite utjecaj Crkve na hrvatski obrazovni sustav?

Hrvatska je sekularna država u kojoj učenici mogu izabrati izborni predmet vjeronauka i to smatram primjerenim.

NACIONAL: U javnosti postoji raširena percepcija kako je Tomašević počeo dubinski mijenjati sistemskom korupcijom impregniranu bivšu Bandićevu upravljačku infrastrukturu. Slažete li se s tvrdnjama da bi Bandić, da je poživio, upravo zbog toga izgubio izbore te da je to ključni razlog što je njegova stranka izgubila prošle izbore?

O tome kako Tomašević mijenja upravljačku strukturu Grada i Holdinga već sam iscrpno govorio, a što bi bilo da je Bandić poživio ne usuđujem se nagađati. Nakon više od dvadeset godina rekao bih da su građani prirodno bili željni promjena, nažalost one su se pokazale lošima.

‘Građani su razočarani i prevareni. Tomašević jednostavno ne zna i ne može. Pokazao je nevjerojatnu količinu nekompetencije i nerazumijevanja za obavljanje poslova gradonačelnika’

NACIONAL: Kako iz današnje perspektive gledate na Bandićeve mandate na čelu Zagreba i kako biste ga kao čovjeka ocijenili u pet rečenica?

Bandić je ne samo najdugovječniji zagrebački gradonačelnik kojeg su višekratno birali građani, već i gradonačelnik koji je iznimno doprinio razvoju Zagreba. Nesporno je bio socijalno osjetljiv i volio je ljude. No vrijeme pred nama će jasno i nedvosmisleno vrednovati Bandića kao gradonačelnika.

NACIONAL: Smatrate li korupciju jednim od ključnih problema hrvatskog društva u cijelosti? Ako ne, što su dva ključna problema današnje Hrvatske?

Korupcija je sasvim sigurno i hrvatski i europski problem. No trebamo biti svjesni da se naši građani sve više susreću sa siromaštvom i egzistencijalnim problemima. Stoga bih problemu korupcije dodao rastuće siromaštvo i nažalost ustaljenu praksu da se na rukovodeća mjesta dolazi po podobnosti, a ne po sposobnosti. Podsjetit ću samo kako je Tomašević na sve bitne funkcije u gradskoj upravi i Holdingu postavio isključivo članove nemožemo i SDP-a, iako većina njih nema nikakvo iskustvo ni kompetencije za te poslove.

NACIONAL: Zašto ste napustili stranku Bandić Milan 365? Jeste li stranku napustili zato što se ne slažete s novim predsjednikom stranke Slavkom Kojićem?

Novo vodstvo stranke nakon smrti gradonačelnika Bandića i smjer kojim je krenulo nije nešto što bi odgovaralo mom pogledu na gradsku politiku i na razvoj stranke, pa sam otišao. Sa Slavkom Kojićem sam se razišao davno iz razloga jer je lažno svjedočio u postupku Štandovi koji je vođen protiv pokojnog gradonačelnika i mene, u kojem smo pravomoćno oslobođeni.

NACIONAL: A što je to Slavko Kojić lažno svjedočio?

Lažno je svjedočio da gradonačelnik nije imao ovlasti biti pokrovitelj i dati potporu aktivnostima udruge U ime obitelji koja je prikupljala potpise za referendum. Kojić je sigurno znao da ove ovlasti proizlaze iz Statuta Grada Zagreba, a o motivima njegova lažnog svjedočenja drugom prilikom.

NACIONAL: Očekujete li potporu Željke Markić na sljedećim izborima?

Pokojni gradonačelnik je podržavao brojne nevladine udruge, a udruga Željke Markić je samo jedna od tih udruga. S druge strane, gradonačelnik Tomašević kaže da će podržavati samo one udruge koje su u skladu s njegovim svjetonazorom. Ja ne mislim tako. Treba biti širok i otvoren i podržavati sve udruge koje ne vrijeđaju druge bez obzira na njihov svjetonazor. Potporu na izborima očekujem od svih sugrađana koji su nezadovoljni Tomaševićevom vlašću.

‘Tomaševiću najviše zamjeram isključivost, ustrajnost u promašenim potezima te posebno naglašavam da sve svoje propuste pokušava opravdati lažima i prebacivanjem krivnje na druge’

NACIONAL: No niste odgovorili na pitanje kakav je vaš stav o udruzi Željke Markić i očekujete li njenu potporu na izborima za gradonačelnika.

Podržavam sve građanske inicijative u Gradu Zagrebu bez obzira na to radi li se o Hodu za život ili Povorci ponosa. Treba ih podržavati do one granice kada te udruge ne ugrožavaju druge.

NACIONAL: U koju biste vi od tih povorki kao gradonačelnik ušli?

Nemam problem pridružiti se objema povorkama. Kao gradonačelnik učinit ću sve da se nesmetano, civilizirano i u znatno tolerantnijem ozračju održavaju obje povorke, što je puno važnije od mog osobnog sudjelovanja. Smatram kako nema potrebe za skupljanjem jeftinih političkih bodova i paradiranjem, ali ako moji sugrađani budu tražili da im se pridružim, naravno da ću se pridružiti, jer kao što sam rekao, zastupat ću interese svih građana i raditi na prihvaćanju i inkluziji, a ne podjelama.

NACIONAL: Vidimo, među ostalim, da sve češće pucaju vodovodne cijevi, koje poplavljuju zagrebačke ulice. Za to nije kriv Tomislav Tomašević nego prethodne uprave i vodovoda i Grada Zagreba, koje nisu obnavljale dotrajalu vodovodnu mrežu uključujući i razdoblje Milana Bandića.

Cijevi pucaju od starosti, ali znatnijim dijelom kao posljedica zagrebačkog potresa. Tomaševića je dočekalo snimljeno stanje i projektna dokumentacija za sanaciju tih oštećenja, također su se potrebna sredstva u iznosu od 450 milijuna kuna mogla povući iz Fonda solidarnosti EU-a. Tomašević po ovom pitanju nije napravio apsolutno ništa, a kada su ga suradnici podsjećali na to, tvrdio je da ga to ne zanima. Pored toga, Tomašević je propustio povući 2 milijarde kuna europskog novca za treću fazu pročistača i sveobuhvatnu obnovu vodovodne mreže i odvodnje. Taj novac je bio osiguran. Bivša administracija pripremila je kompletnu dokumentaciju za treću fazu pročistača, a dokumentacija za obnovu vodovoda i odvodnju bila je u visokoj fazi dovršetka. Spomenut ću i jednu naizgled banalnu stvar, ali s vrlo štetnim posljedicama kojima smo svjedočili ovog ljeta, kada su zagrebačke ulice plivale dok padne jača kiša.

Vodovod i odvodnja obavljala je godišnje od 70 do 80 tisuća čišćenja zagrebačkih slivnika. Dolaskom Tomašević na vlast to je prestalo, pa je u 2022. obavljeno samo 21.000 čišćenja slivnika, što je gotovo četiri puta manje. Sada nam iz slivnika raste trava. Godišnje se ispiralo do 10 posto kanalizacijske mreže. U dvije i pol godine Tomaševićeve uprave nije ispran niti jedan metar.

NACIONAL: Postanete li gradonačelnik, hoćete li i vi poput Milana Bandića oblačiti odijelo Zrinjevca i kositi travu?

Već sam ga obukao. U svom naselju kosio sam travu ovo ljeto, a činit ću to kao i brojni sugrađani dok je Tomašević na vlasti, nažalost nemamo izbora. No želio bih naglasiti nešto drugo. Jučer sam dobio izvješće ljekarni u Zagrebu da je u prvih devet mjeseci ove godine za 30 posto porasla prodaja lijekova protiv alergije. Jasno nam je zašto. To što se trava ne kosi na vrijeme Zagrepčani plaćaju i svojim zdravljem.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.