U prigodi Dana Hrvatskog sabora, njegov predsjednik Gordan Jandroković položio je u utorak vijence, zapalio, svijeće i odao počast na groblju Mirogoju kod spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Jandroković je u izjavi novinarima istaknuo kako je 30. svibnja 1990. jedan od najvažnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, jer je toga dana, nakon provedenih demokratskih izbora, izabrani prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti višestranački Sabor.

Danas smo se sjetili svih onih ljudi koji su sudjelovali u tome. Sjetili smo se prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je tada održao povijesni govor, hrvatskih branitelja koji su dali živote za našu slobodu za samostalnu i demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Jandroković.

Dodao je da će se danas u Hrvatskom saboru održati svečanost na kojoj će se okupiti državni vrh i svi važniji protagonisti društvenog i javnog života u Hrvatskoj kako bi se prisjetili tog 30. svibnja 1990., rekao je Jandroković.

U saborskome izaslanstvu bili su i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, stranke međugeneracijske solidarnosti Hrvatske, Reformista i nezavisnih zastupnika Kažimir Varda  i Dražen Bošnjaković, predsjednik Odbora za zakonodavstvo.

Komentiraj