JAMAN: “Ja sam bio zapovjednik, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega”

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju ove godine i to nakon što je raniju, osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud.

Glavašu se sudi za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima Selotejp i Garaža. Danas je svjedočio Nikola Jaman.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić kazala je Jamanu da se njegovo svjedočenje odnosi na događaje od 12. srpnja 91. i 31. kolovoza 91. te ga pitala što zna o njima. “Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića”, rekao je Jaman.

Kazao je kako prihvaća da je bio zapovjednik, a njegov zamjenik je bio Fehir. “I meni i njemu i svima nama je zapovjedao Branimir Glavaš. Nakon dogovora s Glavašem išao sam odspavati kako bih mogao navečer voziti za Njemačku. Oko 21.30 sam došao u dvorište Sekretarijata i vidio sam da jedna osoba, obučena u svijetloplavu košulju, leži okrenuto bočno. Vidio sam da oko njega stoji 15-ak osoba, ja nisam htio gledati i otišao sam po papir nakon čega sam, s jednim dečkom kojeg ne želim imenovati, izašao”, rekao je u svjedočenju te nastavio:

“Bio je na stepenicama i ja sam ga primio za ruku da ide sa mnom. Stražar mi je rekao – dogodilo se ubojstvo, jedan čovjek je preskočio ogradu od 2 i pol metra i da je pokušao ubiti Glavaša. S tim da moram napomenuti da je Glavaš bio zapovjednik svih tih postrojbi koje smo imali. Ja sam bio zapovjednik, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega, to zna cijeli Osijek”, kazao je danas Jaman na sudu.

Tužitelj je potom Jamana podsjetio da je ranije govorio da Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi, a da sada govori drugačije. “Tada sam lagao, ali bio sam upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo”, odgovorio je Jaman.

SUĐENJE GLAVAŠU: Danas svjedoči Nikola Jaman, koji je priznao da je lagao na prvom suđenju

Komentiraj