SUĐENJE GLAVAŠU: Danas svjedoči Nikola Jaman, koji je priznao da je lagao na prvom suđenju

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas se nastavlja suđenje Branimiru Glavašu. Riječ je o o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju ove godine i to nakon što je raniju, osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud. Glavašu se ponovo sudi za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima ‘Selotejp’ i ‘Garaža’.

U utorak bi trebao svjedočiti Nikola Jaman, koji je prije nekoliko mjeseci za Nacional otkrio kako je lagao na sudu na prvom suđenju Glavašu..

Tada je Jaman svjedočio da je on sam bio zapovjednik Zaštitne čete, a da Glavaš uopće nije bio u zapovjednoj strukturi te da ne može biti zapovjedno odgovoran za ubojstva srpskih civila Đorđa Vučkovića i Čedomira Petkovića. No prije nešto više od pola godine Jaman je Nacionalu precizno opisao kako je s Glavašem i njegovim pomoćnicima tijekom prethodnog suđenja 2009. pripremio taj lažni iskaz, kao i popratnu krivotvorenu dokumentaciju.

“Sada sam potpuno spreman i na sudu potanko ispričati da su moj ratni zapovjednik Branimir Glavaš, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek i kriznog štaba Srećko Lovrinčević te još jedna osoba, uoči početka suđenja za osječke ratne zločine došli k meni s krivotvorenom odlukom o mom imenovanju za zapovjednika Zaštitne čete. Zatražili su od mene da je potpišem i pred sudom lažno svjedočim o njezinoj autentičnosti”, izjavio je Jaman za Nacional.

No Jaman je rekao da je, osim njega, na glavnoj raspravi lažno svjedočilo još petnaest svjedoka, među njima i Vladimir Šeks kao bivši šef Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju, a potom Vladin povjerenik.

“Samo je na glavnoj raspravi petnaest svjedoka o tomu lažno svjedočilo, a u istražnom postupku i više. Među njima najpoznatiji i najutjecajniji bili su tadašnji šef Kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju te potom povjerenik Vlade RH, Vladimir Šeks, dugogodišnji gradonačelnik Osijeka, Zlatko Kramarić, bivši predsjednik osječkog Izvršnog vijeća i kriznog štaba, Srećko Lovrinčević, zapovjednik 160. brigade, potom i načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Dubravko Jezerčić, tadašnji zapovjednik Operativne zone Osijek, Karl Gorinšek, dok je Vinko Vrbanac bio suzdržaniji tvrdeći kako je čuo da sam bio zapovjednik čete, ali to tada nije znao”, rekao je Jaman za Nacional.

Glavaš je kazao kako Jaman ‘laprda’. “Apsolutno me to ništa ne zanima, sve što gospodin ima reći neka kaže na sudu. Nijedna četa u Osijeku nije ubijala. Sad se odjednom do kraja procesa pojavljuje gospodin Jaman i ja sam za to spreman, apsolutno, ali ne želim komentirati što Jaman ima reći. Bio je jednom na sudu, neka dođe i drugi put i neka kaže što ima. Postoji mogućnost unakrsnog ispitivanja obrane i tužiteljstva pa neka odgovori na sve. Moja je savjest potpuno čista, apsolutno nemam ništa s ubojstvima u slučajevima Garaža i Selotejp. To što Jaman laprda po novinama neka ispriča pred sudom”, rekao je Glavaš za Večernji list u ožujku ove godine.

EKSKLUZIVNO Suborac Nikola Jaman tvrdi da je lagao na suđenju Glavašu

EKSKLUZIVNO ‘Čekaju da umre ključni svjedok da lakše oslobode Glavaša’

Komentiraj