Europarlamentarac Ivan Jakovčić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je prokomentirao pismo koje je njegov slovenski kolega Alojz Peterle napisao predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske Komisije Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, piše N1.

“Kolega Peterle je jedna čudna biljka našeg parlamenta i u slovenskoj politici i ne mislim to samo negativno, ima i pozitivnih strana. On je glasao protiv moguće ratifikacije sporazuma Račan-Drnovšek i to samo pokazuje kakva je osebujna ličnost. Neovisno o svemu on nije presudan i nije najjači lobista, ali zastupa stavove koji odgovaraju Komisiji i to je problem. Nije naročito moćan, ali mogao bi postati premijer, u ratu za teran sam ga dobio nekoliko puta. Njegovi argumenti su problem. O Janši da i ne govorim. Bit će zanimljivo vidjeti tu kuhinju među pučanima”

“Mislim da pravna država treba funkcionirati, svaka čast onima koji žele dobro domovini, ali to sigurno neće pomoći, imat ćemo samo neugodnosti, pojedinačne inicijative nisu dobre. Neka Janjić pita Savudrijske ribare je li im on potreban. Ribarima on nije potreban, znam da me neće poslušati, ali želim poslati jasnu poruku da nama u Istri dodatno zaoštravanje nije potrebno i samo će štetiti ugledu Hrvatske”.

“Ja sam rekao da je arbitražna odluka dobra kao temelj za konačni dogovor i on treba biti bilateralan i prihvaćen u parlamentu, ona je dokument da je Hrvatska pobijedila u arbitražnom sporu. Ako želimo dogovor arbitražna odluka mora biti temelj.

Treba riješiti pitanje Svete Gere gdje Slovenci pokazuju svoju balkansku neprincipijelnost umjesto da se odmah povuku, a to ne čine. Imamo situaciju koja neće biti riješiva narednih 25 godina, ali bio bi red da se ljudima uz granicu omoguće da mirno žive”.

 

Komentiraj