Jakominić: “Vlada je obećala pronaći rješenje za ugostitelje”

Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, koji je jučer bio na sastanku s ministrima Josipom Aladrovićem, Tomislavom Ćorićem, Zdravkom Marićem i Nikolinom Brnjac te predstavnicima poduzetnika, komentirao je za N1 koji su glavni zaključci i oko čega se još trebaju dogovoriti.

“Nešto mora biti izvedivo. U javnosti je dojam da su ugostitelji jedini koji imaju poseban tretman, ali razgovarali smo o svim strukama”, rekao je Vedran Jakominić komentirajući jučerašnji sastanak predstavnika poduzetnika i ugostitelja s dijelom Vlade, i dodao:

“Hrvatska je jedina koja nije direktno pomogla poduzetnicima kroz dotacije, radi se samo o naknadama za nezaposlenost, još plaćamo sve parafiskalne namete. Prezentirali smo dva modela s kojima bi obeštećenje bilo fer. U jednom rasterećujemo državni proračun, preuzimamo obvezu da se mi zadužimo, ali za to treba porezna reforma. Drugi model je sličan njemačkom i slovenskom gdje se dio prometa protekle godine refundira tvrtkama da iz toga plate likvidnost.”

Na pitanje jesu li dobili jamstva, odnosno hoće li biti novaca za mjere pomoći, Jakominić odgovara: “Vlada promovira da su dali 7,5 milijardi kuna ekonomiji, a realnost je da je poduzetništvo u Vladu investiralo 80 milijardi kuna ove godine od čega je Vlada vratila manje od 10 posto na teren. Jučer je razgovor bio konstruktivan, nismo bili negativni ni mi ni oni. Dobili smo obećanje da će se neko rješenje naći. Bolje da svi dobijemo manje, ali da bude ravnomjerno, a ne da netko dobije, a netko ne. Danas šaljemo follow up kako smo mi čuli ono o čemu se govorilo da ne bi došlo do zabune. Nije nam u cilju bankrotirati državu.”

Kaže da se ugostitelji snalaze, no čak i da upogone dostavu i online rad, maksimalno će povući 10 do 13 posto redovnog prometa.

“Caffe barovi trenutno ne bi smjeli isporučivati ni coffe to go, to će vjerojatno preuzeti benzinske crpke, pekarnice i slično, kao u prvom zatvaranju. Podržavamo službe da prate stanje na terenu i pravedno reagiraju na nepoštene randje i protuzakonito poslovanje.”

Komentiraj