Jaguar Land Rover će ove godine testirati mogućnosti naprednog pogona na vodik

Unsplash/Malusi Msomi

Jaguar Land Rover je ovaj tjedan najavio kako će tijekom ove godine započeti veća testiranja svog modela Defender, koji bi trebao dobiti pogon na vodik, piše msn.com.

Luksuzni terenski model je izabran kao idealna platforma za razvoj planova tvrtke, koja bi do 2036. godine trebala postići cilj proizvodnje modela s nultom stopom emisije stakleničkih plinova. Poznata kompanija je otkrila kako se radi na usavršavanju prototipa u sklopu Projekta Zeus, koji bi krajem godine trebao krenuti na probne vožnje u Velikoj Britaniji.

Naglašava se kako se vodikove gorive ćelije brzo pune održivim gorivom, a isti je slučaj i s unutrašnjom pretvorbom energije. Vodikovo gorivo je idealno za veća vozila i veći domet te je vrlo postojano na niskim temperaturama. Projekt će se posebno usredotočiti na potrošnju goriva i ponašanje modela u zahtjevnim terenskim uvjetima. 

Ralph Clague, šef odjela za vodikov pogon u Jaguar Land Roveru, je istaknuo da Projekt Zeus ima potporu britanske vlade, koja će kroz inicijativu Advanced Propulsion Center stručnjacima pomagati u istraživanju. 

Poznata automobilska tvrtka nije objavila okvirni datum kada bi ekološki Defender mogao stići na tržišta.

Komentiraj