Jadranka Kosor za Radio Nacional: “Kao i svake godine, puno je ponosa, divnih sjećanja. Puno tuge i nostalgije…”

Autor:

29.05.2023., Zagreb - Bivsa premijerka i politicarka Jadranka Kosor. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Bivša predsjednica hrvatske Vlade i HDZ-a, bivša ministrice branitelja, ali i bivša novinarka, koja je devedesetih vodila popularnu emisiju za prognanike ‘Dobar dan, ovdje Hrvatski radio’, Jadranka Kosor u subotu je gostovala u programu Radio Nacionala, povodom 32. godišnjice sloma vukovarske obrane u Domovinskom ratu.

Kakvi vas osjećaju preplavljuju danas? “Kao i svake godine, puno ponosa, divnih sjećanja i moram priznati, i puno tuge i nostalgije. Divna su to sjećanja na predivne ljude koje sam upoznala kao novinarka, a onda i kao političarka“, rekla je pa se prisjetila kako je 1998. godine, kao rijetka osoba iz politike, sudjelovala u prvoj Koloni sjećanja.

“To je bilo u godini kada je Vukovar vraćen u ustavnopravni poredak RH. Međutim, i dalje je bilo iznimno puno tenzija, napetosti, još se Hrvati nisu počeli vraćati i tada je formirana ta prva Kolona. Bilo je hladno, sjećam se kao da je bilo danas. Sjećam se kako sam se užasno smrznula jer je puhala ta neka košava, ledeni vjetar. I od tada sam dugi niz godina hodala u Koloni do vukovarskog groblja. Nažalost, ove godine ne mogu zbog operacije koljena. Ali, nadam se da ću se vratiti sljedeće godine”, rekla je bivša premijerka.

Kako komentirate današnju Kolonu sjećanja? “Čujem da se govori da je ovo apsolutno najveća Kolona. Jako mi je drago što sam na jedno novinarsko pitanje jučer o očekivanjima kakva će biti Kolona, odgovorila da će sve proteći u miru, da će biti dostojanstveno i lijepo, da će biti puno ponosa i puno mladih”, istaknula je.

Prisjetila se 2013. godine, kada je samozvani Stožer za obranu hrvatskog Vukovara spriječio prolaz tadašnjem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i premijeru Milanoviću do vukovarskog groblja. Jadranka Kosor bila je u onoj drugoj koloni – nevukovarskoj. “To je bila godina kad sam ja kao bivša predsjednica Vlade i bivša ministrica branitelja došla, kao oporbena zastupnica u Saboru, na mjesto na kojem se uvijek formirala Kolona sjećanja, pred vukovarsku bolnicu. Sjećam se da sam se odmah počela čuditi kako ima malo ljudi pred bolnicom. Ubrzo sam shvatila da je tamo samo tadašnji državni vrh, vojni vrh i cijeli diplomatski zbor. I ja, samoj sebi sam djelovala kao da sam s Marsa pala. Shvatila sam da se jedna druga kolona formira izvan tog kruga. Vrlo brzo je postalo jasno da političari formiraju tu drugu kolonu i da se ova u kojoj sam bila ja proglašava nehrvatskom, nevukovarskom, nego neprijateljskom kolonom”, rekla je i dodala da je toj koloni potpuno zapriječen put te da je bilo vrlo napeto.

Cijelo gostovanje Jadranke Kosor poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.