Jadranka Kosor: “Izvjesna nježnost se pojavila između premijera i predsjednika države”

Bivša premijerka Jadranka Kosor u četvrtak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala imenovanje novog predsjednika Vrhovnog suda.

Kazala je da dogovor između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Plenkovića sasvim sigurno postignut. “Izvjesna nježnost se pojavila između premijera i predsjednika Republike, ne napadaju se, a predsjednik jako izbjegava bilo kakvu kvalifikaciju vezano za bilo koji potez Vlade pa čak i na činjenicu da obnove u Hrvatskoj nakon potresa nema, da ona stoji, da dolazi zima i da se tu očekivao njegov jasniji glas, on je vrlo koncilijantan i to bi dovelo do naznaka da su se dogovorili. Vidimo uspješne dogovore oko imenovanja i službi, tako da moguće je da postoji neka vrsta dogovora”, rekla je.

Jadranka Kosor smatra da je pomalo smiješno što današnja sjednica Vrhovnog suda i sjednice Sabora savjetodavne i nemaju utjecaja na konačnu odluku predsjednika, koji jedini po Ustavu ima mandat predlaganja osobe za čelno mjesto Vrhovnog suda.

“Jedini koji o tome odlučuje je predsjednik Vlade i HDZ-a, koji drži ključeve parlamentarne većine i tu će se vidjeti kakvi su njihovi odnosi. Bit će neobično i dosta tricky ako suci Vrhovnog suda predlože nekog drugog, a ne Dobronića, za kojeg je predsjednik rekao da je njegov kandidat, a Plenković se nije javno opirao”, rekla je i dodala da joj je žao što je propuštena prilika da se Zlata Đurđević izabere za predsjednicu Vrhovnog suda.

Za Zlatu Đurđević kaže da je kompetentna, sjajna, odlična i neusporedivo najbolja kandidatkinja. “Da je ona na toj poziciji davno bi već počeli puhati neki novi vjetrovi”, zaključila je Jadranka Kosor.

Komentiraj