IZVIŽDAN NJEMAČKI PREDSJEDNIK: Gaucka zbog migranata izvrijeđali na istoku Njemačke

FaH

Njemački predsjednik Joachim Gauck izviždan je zbog svoje podrške migrantskoj politici Angele Merkel prilikom posjeta istočnonjemačkom gradu Seebnitzu, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Predsjedniku Njemačke su upućene uvrede i verbalni napadi. To nije bilo ugodno”, rekla je jedna Gauckova glasnogovornica u ponedjeljak.
Njemačkog predsjednika, koji je u saveznoj državi Saskoj sudjelovao na skupovima u sklopu Njemačkog dana planinarenja, je u gradiću Seebnitzu verbalno napala skupina od oko 30 osoba nazivajući ga “Izdajicom naroda” i govoreći mu “Gauck, odlazi odavde”.
Zbog toga jer se skupina htjela približiti predsjedniku, došlo je do sukoba s policijom koja je upotrijebila suzavac. Jedan izgrednik je i priveden a jedan slučajni prolaznik je ozlijeđen.
Gauck je već jednom prije nekoliko mjeseci prilikom posjeta ovom dijelu Njemačke napadnut od prosvjednika zbog podrške migrantskoj politici Angele Merkel. Gauck je tom prilikom obišao jedan migrantski centar u kojem je podmetnut požar.
Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas je događaje u Seebnitzu i prije nekoliko mjeseci u Bautzenu, okarakterizirao kao “stravične i uznemirujuće”.
“Mi ne smijemo dozvoliti da radikalna manjina diktira društvenu klimu u Njemačkoj”, rekao je Maas.
Joachim Gauck je prije dolaska na predsjedničku funkciju, obnašao dužnost šefa Ureda za odnos prema zločinima bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi a za vrijeme Istočne Njemačke taj protestantski svećenik je bio istaknuti pripadnik građanske oporbe.
Zbog njegove nesmiljene kritike komunističkog režima, Gauck je u dijelu stanovništva istočne Njemačke nepopularan a često se nalazi i na udaru kritika i stranke Ljevica, nasljednice istočnonjemačke Stranke socijalističkog jedinstva (SED).
Dodatnu nepopularnost Gauck je stekao zalažući se za migrante što među stanovnicima istočnog dijela Njemačke, nije naišlo na odobravanje.

Komentiraj