IZVANREDNA SJEDNICA Vlada traži zasjedanje Sabora zbog arbitraže

Hrvatska Vlada zatražit će od predsjednika Sabora Josipa Leke da pozove zastupnike na izvanredno zasjedanje zbog novonastale situacije oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, doznaje se neslužbeno u četvrtak poslijepodne u Banskim dvorima.

Nikakve druge pojedinosti, pa ni kad bi svoj zahtjev mogli poslati na drugu stranu Markova trga, u Banskim dvorima nisu željeli iznositi.

U Hrvatskom saboru u četvrtak se pak nije mogao dobiti službeni pogled na novonastale okolnosti oko Arbitraže, kao ni komentar oporbenih zahtjeva za izvanrednim zasjedanjem.

Saborski Poslovnik daje Vladi pravo da izvan redovne radne sezone, koja je završila 15. srpnja, zatraži od Sabora da izvanredno zasjeda. Isto pravo ima i predsjednica države, te većina svih zastupnika. Zahtjevi za izvanrednom sjednicom u pisanom se obliku i uz obrazloženje podnose predsjedniku Sabora.

Kad ovlašteni predlagatelj podnese formalno uredan zahtjev, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanredno zasjedanje u roku osam dana od primitka zahtjeva.

Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje, između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak poslije sjednice Vlade da Hrvatska već u četvrtak pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže. Hrvatska razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, kazala je Pusić.

Na pitanje čemu obavještavati Europsku komisiju koja se u srijedu ogradila kazavši da je postupak izvan nadležnosti Europske unije, Pusić je podsjetila da je EK pomogla pri arbitražnom sporazumu.

U tom smislu obavještavanje Komisije odnosi se na činjenicu da je EK pomogla da se rješenje postigne arbitražnim sporazumom i da se radi o dvjema državama članicama Europske unije. “No svoj problem ćemo rješavati sami”, naglasila je.

 

  • Ponovila je da je nepristranost i neovisnost sudaca arbitražnog suda temeljna vrijednost tog suda i da će Zagreb ispitati sve navode i činjenice i razmotriti sve mogućnosti.

 

“Temeljem utvrđenih činjenica i procjene situacije donijet ćemo odluke uključujući i mogućnost da se izađe (iz procesa arbitraže) ako je procjena faktički da je on do te mjere kompromitiran”, rekla je.

Upitana za komentar slovenskih medija koji cijeli slučaj nastoje prikazati špijunskom aferom, Pusić je odgovorila kako je to “naročito iznenađuje”.

“Očekivala sam da će prva decidirana tvrdnja biti da to nije istina, samo o tome se radi je li istina ili nije istina”, rekla je.

Pusić je već u srijedu kada je hrvatski list objavio transkripte razgovora između slovenskog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i djelatnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik koji su pokazali da se lobira kod drugih arbitražnih sudaca, na izvanrednoj konferenciji za novinare rekla da je svako lobiranje zabranjeno i da je temelj suda neovisnost i nepristranost arbitara.

Na novinarska inzistiranja o mogućim rokovima Pusić je odgovorila kako se u ovom trenutku odluke ne mogu donijeti “naprečac” jer je to ozbiljna stvar i predmet kojemu je Hrvatska prišla “vrlo ozbiljno i savjesno”.

Komentiraj