Izumitelj dinamita Alfred Nobel bio je zaljubljen u svoju tajnicu, ona je zaslužna za Nobelovu nagradu za mir

Švedski kemičar, izumitelj, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac Alfred Nobel rođen je 21. listopada 1833. godine. Rodio se u Švedskoj, a otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču. Posebno se zanimao za korištenje baruta, u ono vrijeme praktično jedinog poznatog eksploziva, pa je to svoje zanimanje prenio i na sina.

Alfredova se obitelj 1842. preselila u Rusiju, gdje se je otac počeo baviti izgradnjom morskih mina za potrebe ruske vojske u Krimskom ratu. U Rusiji su Alfred i njegova braća, s obzirom na to da se materijalno stanje obitelji popravilo, imali najbolje učitelje, iako nisu išli u školu. Alfred je učio jezike i kemiju, a sa 18 godina otišao je na četiri godine u SAD gdje je kraće vrijeme radio i studirao. Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski.

Bio je zaljubljen u svoju tajnicu groficu Berthu Kinsky, no ona se udala za baruna von Suttnera, čime je dobila ime i prezime Bertha von Suttner. Ostala je u nekoj vrsti veze s Nobelom do kraja njegovog života. Bila je pacifistica i smatra se da je ona uvelike zaslužna što je među Nobelove nagrade uvrštena i ona za mir. Sama je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to 9 godina nakon Alfredove smrti.

Komentiraj