FaH

Iznenadni posjet Donalda Trumpa Meksiku u srijedu

– Donald Trump susrest će se u srijedu u Meksiku s predsjednikom Enriqueom Penom Nietom, a radi se o iznenadnom putovanju zemlji koju unazad godinu dana omalovažava republikanski predsjednički kandidat za Bijelu kuću zbog ilegalne imigracije.

Američki milijarder objavio je u utorak navečer na Twitteru da je pristao na poziv šefa meksičke države. Po priopćenju, poziv je upućen u petak Donaldu Trumpu kao i njegovoj demokratskoj suparnici na izborima u studenom – Hillary Clinton.

Bit će to privatni susret, istaknuo je Meksiko.

To će biti prvi susret kandidata Trumpa s nekim šefom države. Kad je putovao u V. Britaniju u lipnju posjetio je svoje golf terene i hotele.

“Vjerujem u dijalog oko promicanja interesa Meksika u svijetu i, prvenstveno, oko zaštite Meksikanaca, gdje god se nalazili”, napisao je na društvenoj mreži Enrique Pena Nieto čija je stopa popularnosti na najnižoj razini.

Putovanje je tim više iznenađujuće što je milijarder svoju kandidaturu u lipnju 2015. otvorio optužujući Meksiko da preko granice šalje kriminalce, silovatelje i krijumčare drogom.

Svoju je kampanju gradio na obećanju neumoljivosti spram ilegalne imigracije obvezujući se da će smjesta podići zid na južnoj granici i protjerati 11 milijuna osoba bez dokumenata, većinom Meksikanaca, koje žive u SAD-u.

Tvrdi da će Meksiko platiti račun za zid što je Pena Nieto kategorički odbacio. Meksikanski predsjednik usporedio je u ožujku Donalda Trumpa s Hitlerom i Mussolinijem.

No, republikanski kandidat koji zaostaje u anketama, posijao je sumnju spominjući prošlog tjedna moguću promjenu stava spram te populacije, prije nego se vratio na stare stavove.

U srijedu bi se to trebalo razjasniti. Navečer bi trebao održati govor u Phoenixu, u Arizoni, kojom prolaze brojni ilegalci.

Komentiraj