“IZNAD POVRŠINE” Izložba slika legendarnog trenera Ratka Rudića: Na otvaranju brojni poznati sportaši

Autor:

26.09.2023.,  Zagreb - Izlozba slika vaterpolo trenera Ratka Rudica u galeriji Kranjcar. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Izložbu od 17 slika otvorili su kustos Vanja Babić, glumac i redatelj Dejan Aćimović te predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je i jedan od inicijatora izložbe

U Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu svečano je otvorena izložba slika bivšeg hrvatskog izbornika i najtrofejnijeg vaterpolskog trenera na svijetu Ratka Rudića.

Sportskom slavom ovjenčani autor predstavio se s dvadesetak slika iz opusa „Iznad površine“, okupivši predstavnike nekoliko naraštaja hrvatskog vaterpola, ali i brojne druge goste iz raznih sfera društvenog života.

„Sve je počelo neformalnim razgovorom s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom o umjetnosti, da bi me prije petnaestak dana nazvao iz Mongolije i nagovorio na sve ovo. Puno mi znači ova izložba jer sport i umjetnost imaju dosta poveznica. Zadaća sporta je uvijek težiti nečem boljem, inovacijama i ulaganju da se uvijek ide naprijed. I umjetnost je slična, uvijek traži inovacije, analize, eksperimente“ kazao je Rudić, a o  možebitnim kritikama svojih slikarskih djela je dodao.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

“Temeljit sam i ambiciozan”

„Kritike mojih djela ne zanimaju me, iako se ne plašim ni onih loših jer naučio sam u sportu da loši rezultati mogu biti itekako motivirajući. Nakon nekih loših rezultata, znali smo ostvariti vrhunske rezultate. Ne znam hoću li u slikarstvu doći do vrhunskih rezultata kao u sportu, ali temeljit sam i ambiciozan pa ću pokušati“.

Zahvaljujući Galeriji Kranjčar na domaćinstvu, ali i svim zaslužnicima za realizaciji izložbe, posebno Ninni Lari Vidaković i Dejanu Aćimoviću, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je na činjenicu da je umjetnost bila sastavnicom olimpijskog programa na Igrama od 1912. do 1948. godine.

„Zato sam sretan da smo Ratka Rudića prikazali i u jednoj bivšoj olimpijskoj disciplini, i to kompletnu osobnost koja krasi samo one najnadarenije“, izjavio je Mateša.

Kroz citate književnog barda Thomasa Elliota o Rudićevu slikarskom umijeću govorio je i glumac/režiser Dejan Aćimović koji privodi kraju i film o vaterpolskoj legendi te kustos Vanja Babić koji je ustvrdio da je u Rudiću prepoznao iznimnog autora sklonog smionom apstraktnom izričaju.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Impresivna sportska karijera i velika ljubav prema slikarstvu

Za 20 godina igračke i 40 godina trenerske karijere, tijekom kojih je bio izbornik čak pet reprezentacija (Hrvatske, Italije, bivše Jugoslavije, SAD-a i Brazila), Ratko Rudić je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje. Još je prije tri godine, u trenutku opraštanja od profesionalne karijere, najavio povratak nikad zaboravljenoj ljubavi – slikarstvu.

U ateljeu svoje kuće u Gorskom kotaru, uz zvukove jazza kao omiljenog glazbenog žanra, nastala su mnoga djela naslikana na platnu uljanim i akrilnim bojama, a dio toga upravo je predstavio u izložbenom opusu pod nazivom „Iznad površine“.

Izložba slika Ratka Rudića u Galeriji Kranjčar moći će se pogledati do 28. rujna.

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.