Izložbom Anabel Zanze počinje festival kulture ‘Imena’

Od petka do nedjelje u Galeriji Branislav Dešković počinje 12. po redu festival kulture Imena.

Prve večeri festivala u atriju Galerije splitski arhitekt, konzervator, publicist i profesor Radoslav Bužančić govorit će o Marulićevom Splitu, a povod je 500-ta godišnjica tiskanja „Judite“ velikana Marka Marulića, oca hrvatske književnosti. U glazbenoj pauzi svirat će gitaristi, duo Devčić & Erceg.

Božo Kvesić predstavit će slikaricu-grafičarku Anabel Zanze i njenu izložbu Aeromiting koja će u Galeriji Dešković biti otvorena do 30. lipnja. Riječ je o izložbi iz ciklusa ‘Ljetne izložbe u Galeriji na otoku’.

“Ekspresivnim rukopisom Anabel Zanze je stereotipizirane, simbolske svoje letjelice uvela u svijet, također svojih, slova. Ta je mezalijansa, povezana s rafiniranom izvedbom (kolaž, boja, crtež), učinila da ovaj izbor od 36 komornih formata – proviđenih tekstom Bože Kesića – postane više nego zanimljiv, upravo: metamorfozno instruktivan i likovno privlačan ciklus, kojim umjetnica oblikuje svoj 30. samostalni izložbeni nastup pod nazivom „Aeromiting”. Riječ je o izvornom reciklažnom postupku u kojemu se kao „sirovina” koriste vlastita reproducirana i reprodukcijom umnožena djela. Slikarica ih trenutno dovodi u podređen položaj, da bi ih, fragmentirana kreativnom akcijom, ponovo uspostavila u njihovoj unikatnoj vrijednosti. Ono što je bio tek segment višestruko umnoženog – radom iste ruke – pretvara se u ono izdvojeno, sada: ono posebno”, navodi se u najavi izložbe.

Anabel Zanze rođena je 1971. u Dubrovniku gdje je 1990. završila prirodoslovno-matematičku srednju školu, a 1996. diplomirala na ALU u Zagrebu, u grafičkoj klasi prof. Ante Kuduza. Predavala je likovnu kulturu u Osnovnoj školi Marina Držića u Dubrovniku između 1998. i 2004. od kada živi u Zagrebu.

Komentiraj