Izložba Sonje Vuk ‘Ići prema sebi’ u online izdanju

U Galeriji Vladimir Bužančić u CZK Novi Zagreb postavljena je izložba umjetnice Sonje Vuk ‘Ići prema sebi’, koja se zbog epidemioloških mjera može pogledati online.

Riječ je o radovima Sonje Vuk nastalih u razdoblju od 2006. do 2017., a realizira se unutar godišnje programske koncepcije „Perspektive zajednice” Galerije Vladimir Bužančić tijekom 2020. godine.

Autorica predgovora Josipa Bubaš navodi:

“Minuciozno dorađene i promišljene projekte karakterizira interdisciplinarni pristup, suradnja sa stručnjacima iz različitih područja (primjerice sociolozima, psiholozima, pedagozima), povezivanje različitih institucija (HZZ, škole, muzeja, knjižnica, psihijatrijske bolnice itd.) te povrh svega naglašavanje kreativnosti kao sredstva transformacije. Baveći se točno detektiranim društvenim problemima (poput nezaposlenosti, vršnjačkog nasilja, skrbi o starijoj
populaciji, da nabrojimo samo neke) te lociranjem njihova mogućeg rješenja, umjetnica radu pristupa iz uloge medijatorice, postavljajući parametre, angažirajući stručnjake te dajući sudionicima procesa dovoljno prostora kako bi unutar dane situacije pronašli prostor i rješenja za sebe. Primjenjujući različite metode, ovisno o situaciji, cilju i potrebi, Sonja Vuk funkcionira kao umjetnica čije je djelovanje prvenstveno za zajednicu, a ne s njom. Na taj način, izmičući se iz vlastita rada, istodobno predano i požrtvovno odrađujući svaki zadatak, od istraživanja, vođenja radionice do administrativnih poslova, zadobiva povjerenje polaznika. Rad u zajednici uvijek je zahtjevan jer podrazumijeva izmicanje iz autorske osobnosti, osluškivanje procesa, pristajanje na činjenicu da se radi od trenutaka do trenutaka i da nema mjesta nametanju, požurivanju. Podrazumijeva mudro kanaliziranje, a ne kontrolu nad situacijom što od umjetnice traži izmicanje ega, posvećivanje tuđem, umjesto vlastitom procesu.

Takav rad može biti zabavan, i često i jest, no njegov transformativni potencijal nije lako dotaknuti, budući da zahtijeva preciznu, no istodobno fleksibilnu metodologiju, zadobivanje povjerenja zajednice, osluškivanje i interdisciplinarno promišljanje zadane teme. No najvažnije od svega, zahtijeva ljudskost, suosjećanje i odustajanje od prikrivenih predrasuda koje svi nosimo sa sobom. U tom je smislu rad Sonje Vuk jedan od rijetkih koji se ne zaustavlja na eksperimentu, povremeno i eksploataciji situacije, te duboko zadire u samo tkivo problematike kojom se bavi s iskrenim ciljem transformacije putem kreativnosti i vjerom u potencijal pojedinca”.

Izložbu pogledajte OVDJE.

Sonja Vuk umjetnica je i likovna pedagoginja zaposlena kao docentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti i umjetničkog obrazovanja u Tilburgu u Nizozemskoj te poslijediplomski studij iz trodimenzionalne umjetnosti na istoj ustanovi. Poslijediplomski magisterij iz videa i novih medija stekla je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, a trenutačno pohađa doktorski studij iz likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

Bavi se videoumjetnošću i interdisciplinarnim projektima koji propituju društvena pitanja i umrežuju stručnjake iz raznih područja, prvenstveno iz obrazovanja, psihologije i sociologije. Sudjeluje na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te videofestivalima širom svijeta (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; White Columns, New York; Akureyri Art Museum, Island; Arnolfini, Bristol itd.). Drži predavanja i radionice o umjetničkim projektima te postignućima vlastite likovno-pedagoške prakse na brojnim simpozijima i konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj