Supruga čelnika SDA optužila rektora zbog oduzimanja titule: “Brutalni inkvizicijski postupak”

Nakon što je u srijedu objavljeno da  je Senat Sveučilišta u Sarajevu Sebiji Izetbegović poništio status redovite profesorice na Medicinskom fakultetu, supruga čelnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića optužila je rektora sarajevskog Sveučilišta Rifata Škrijelja za politički motiviran obračun.  Predsjednik SDA izjavio je kako se radi pak o uroti orkestriranoj iz Zagreba s ciljem donošenja novog izbornog zakona u BiH koji bi bio suprotan zahtjevima njegove stranke.

Ranije je Sebiji Izetbegović oduzeta titula magistrice medicinskih znanosti. Prema informacijama sa Sveučilišta, nije imala uvjete ni za stjecanje doktorata, pa nije mogla biti imenovana niti u nastavničko zvanje.

“U vezi s odlukama Senata i rektora Sveučilišta u Sarajevu koje su usmjerene na osporavanje zvanja magistra znanosti koje sam stekla na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, ali i na oduzimanje akademskog zvanja redovite profesorice u koje sam birana na Medicinskom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Sarajevu, želim istaknuti da se radi isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode s ciljem ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje osobne diskreditacije. Način na koji se to radi, zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Sveučilištem u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure”, ustvrdila je Sebija Izetbegović te dodala kako takav stupanj kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Sveučilišta u Sarajevu zasigurno nije zabilježen u dosadašnjem radu tog sveučilišta.

“Rektor je zaslijepljen mržnjom”

“Takvo nešto moguće je isključivo u zaslijepljenosti mržnjom i netrpeljivošću koju rektor Škrijelj javno manifestira, kako prema SDA, tako i u odnosu na mene”, poručila je donedavna redovita profesorica na Medicinskom fakultetu.

“Da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku u čijem provođenju se ne poštuju osnovni pravni postulati potvrđuju brojna kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta, a na koje se rektor Škrijelj voli pozivati. U prilog ovakvoj tvrdnji dovoljno je samo ukazati na činjenicu da Senat nikada nije donio opći akt temeljem kojeg bi se ovakvi postupci mogli uopće provoditi, da rektor svojevoljno i neovlašteno preuzima ingerencije Senata i imenuje komisiju za navodno utvrđivanje činjeničnog stanja i analizu dokumentacije, da se predlažu i usvajaju odluke pozivanjem na Zakon o visokom obrazovanju, a da se istovremeno takvim prijedlozima odluka na najgrublji način krši upravo zakon, da se odluke donose temeljem nepotpuno utvrđenih činjenica i selektivno analizirane dokumentacije, da se za navodno počinjene nezakonitosti uopće ne postavlja pitanje odgovornosti onih koji su u provođenju tih postupaka sudjelovali i još mnogo toga, jasno ukazuje da se radi o ciljnom i politički motiviranom pristupu”, zaključila je.

“To je normalan slijed ranijih odluka s ciljem dovođenja postupka do kraja kako bi smanjili negativne učinke rada (Sebije Izetbegović) u zvanju redovite profesorice”, kazao je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Senata rektor Rifat Škrijelj. Od Medicinskog se fakulteta  očekuje imenovanje novog nastavnika koji će preuzeti predmete koje je predavala Sebija Izetbegović.

Ona pak ima pravo pokrenuti sudski proces ukoliko želi osporiti tu odluku. Rektor Škrijelj je kazao kako je sam doktorat odvojeno pitanje o kojemu će se naknadno odlučivati.

Sebija Izetbegović još uvijek je ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), a taj joj status ovisi o odvojenom postupku provjere zakonitosti izbora kojega treba provesti ta najvažnija zdravstvena institucija u BiH.

 

Supruzi Bakira Izetbegovića oduzet status profesorice: “Sve je to urota iz Zagreba”

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner