EPA/STR

Izbori za gradonačelnika Londona u sjeni islamofobije

Londončani u četvrtak izlaze na izbore za novog gradonačelnika, a dvojica vodećih kandidata Sadiq Khan i Zac Goldsmith živo odražavaju tradicionalnu klasnu podjelu između britanskih laburista i konzervativaca.

Laburistički kandidat Khan, bivši odvjetnik za ljudska prava, u kampanji naglašava svoje skromne početke, a Goldsmith pokušava zaobilaziti činjenicu da dolazi iz jedne od najbogatijih britanskih obitelji.

“Moja priča je priča o Londonu”, kaže Khan, koji je bio pomoćnik ministra u zadnjoj laburističkoj vladi.

“Moj je otac bio vozač autobusa, a majka krojačica. London mi je dao prigodu da od života u socijalnom stanu dođem do mjesta u vladi”, kaže Khan (46), peti od osmero djece pakistanskih useljenika. “Svim Londončanima obećavam istu prigodu kakvu je ovaj grad dao meni”.

Zac Goldsmith (41) najavljuje da će nastaviti politiku dosadašnjeg popularnog gradonačelnika Borisa Johnsona, koji trenutačno predvodi kampanju za izlazak Britanije iz EU-a na referendumu 23. lipnja.

“Boris je u dva mandata vratio London na kartu. Imamo rekordna ulaganja, porast zaposlenih, pad kriminala”, kaže Goldsmith čije se osobno bogatstvo procjenjuje na 75 milijuna funta (720 milijuna kuna). “Imamo jedinstvenu prigodu učvrstiti i nadograditi taj napredak”.

 

  • Po anketama je Khan u prednosti i analitičari očekuju da će London dobiti prvog muslimanskog gradonačelnika.

 

S njima su u utrci i kandidati liberalnih demokrata, zelenih i euroskeptika koji nemaju izgleda za pobjedu.

Obojica vodećih kandidata obećavaju da će riješiti dva najveća londonska problema, neadekvatnu transportnu infrastrukturu i krizu stanovanja.

Brexit nema veliku ulogu u kampanji, ali i tu se Khan i Goldsmith razilaze. Konzervativac podupire izlazak, laburist ostanak.

Kampanju je zadnjih tjedana zasjenila Khanova religija i tvrdnje konzervativaca da je povezan s ekstremistima. Prljava kampanja stigla je i do parlamenta.

Bivši ministar poduzetništva u koalicijskoj vladi s konzervativcima, liberalni demokrat Vince Cable optužio je Goldsmitha da se pridružio “protuislamskoj kampanji” protiv Khana.

Cable je istupio pošto je Goldsmith svog protukandidata nazvao radikalom i otisnuo neistinite tvrdnje o njemu na propagandnim lecima.

“Nema nikakve potrebe da Goldsmith na mene upire prstom i viče da sam musliman, jer to već piše u mojim predizbornim materijalima”, odgovorio je Khan na Twitteru.

Goldsmith negira da se fokusirao na Khanovu religiju, rekavši da laburist izmišlja islamofobiju kako bi skrenuo pažnju s važnih pitanja.

Prijepor je eskalirao u parlamentu 20. travnja kada je premijer David Cameron rekao da su laburisti za svog kandidata u Londonu izabrali nekoga tko je “na istoj platformi s ekstremistima”, što je nagnalo vođu oporbe Jeremyja Corbyna da skoči kao oparen i uzvikne da se Cameron ponaša sramotno.

Cameron nije ustuknuo. Rekao je da se Khan devet puta pojavio na skupovima Sulimana Ganija, muslimanskog klerika za kojeg premijer tvrdi da podupire tzv. Islamsku državu.

Gani je to opovrgao, naglasivši da je “više puta propovijedao protiv zla Islamske države”, a Khan je rekao da Cameron i Goldsmith vode kampanju poput Donalda Trumpa. Nije negirao da je bio na Ganijevim skupovima, ali tvrdi da je to činio samo u svojstvu odvjetnika za ljudska prava.

Britanske muslimaske organizacije izrazile su zabrinutost kampanjom kozervativaca i pozvale ih da “ublaže usijanu retoriku i usredotoče se na politiku”.

Komentiraj