IZ MINUSA U PLUS Dobit Ine u prvom tromjesečju 12 milijuna eura

Autor:

Upravna zgrada Ine

Igor Kralj/PIXSELL

Ina je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila 11,9 milijuna eura neto dobiti pripisive vlasnicima društva, nakon godinu dana ranije zabilježenog gubitka od 14,2 milijuna eura, pokazuju u četvrtak objavljeni financijski rezultati te kompanije.

Predsjednica Uprave Ine Zsuzsanne Ortutay navodi kako se očekuje da će iduća tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate.

Ulaganja u obnovu Rafinerije nafte u Rijeci

Neto prihodi od prodaje dosegnuli su gotovo 802 milijuna eura, što je pet posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, dok je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Ina Grupe iznosila 64 milijuna eura ili 40,5 milijuna više nego u prvom lanjskom tromjesečju.

Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 101 milijun eura, otprilike dvostruko više u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine, pri čemu je rafinerijsko poslovanje najviše doprinijelo ulaganjima.

Rafinerija nafte Rijeka uspješno je završila remont dok je Projekt nadogradnje Rafinerija nafte Rijeka dosegnuo 87 posto ukupne dovršenosti, pri čemu se ostali projekti unaprjeđenja učinkovitosti odvijaju po planu.

Zadovoljni cijenama nafte, upozoravaju na pad cijena plina

Financijska pozicija kompanije ostaje stabilna s neto dugom od 425 milijuna eura i omjerom duga i kapitala od 20 posto, navode iz Ine.

“Početak 2024., nakon previranja u prethodne dvije godine, pokazuje općenito dobro okruženje sa stabilnim cijenama nafte, ali su cijene plina značajno pale u odnosu na prethodno razdoblje, što je rezultiralo CCS EBITDA-om bez jednokratnih stavki od 64 milijuna eura u prvom tromjesečju. Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, boreći se s očekivanim prirodnim padom proizvodnje, nastavlja s novim projektima. Povrh nove koncesije u Egiptu, stečeno je 40 posto radnog udjela u hrvatskom kopnenom bloku SA-07. Osim toga, u tijeku su pripremne aktivnosti za prva dva Inina geotermalna bloka”, istaknula je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanne Ortutay.

U Rafineriji nafte Rijeka izvršen je planirani remont tijekom kojeg je osigurana sigurna i nesmetana opskrba iz uvoza, dodala je Ortutay.

Ukupna prodaja Rafinerija i marketinga porasla je u razdoblju povoljnih marži, što je, zajedno sa snažnim rezultatom Maloprodaje, ove djelatnosti učinilo pozitivnim.

Zelena tranzicija

Nakon dvije solarne elektrane (Virje u proizvodnji i Sisak u probnom radu), Ina širi svoj portfelj obnovljivih izvora energije. Osim pripreme dodatnih projekata za solarne elektrane na svojim lokacijama, Ina je potpisala dva ugovora u području održivosti – jedan vezan uz izgradnju postrojenja za zeleni vodik u Rafineriji nafte Rijeka i drugi vezan uz izgradnju postrojenja za proizvodnju biometana u Sisku.

“Projekti će pridonijeti našim naporima u zelenoj tranziciji, a Ina će postati prvi proizvođač komercijalnog zelenog vodika u Hrvatskoj. Sredstva potrebna za zelenu transformaciju moraju se generirati u Ininim osnovnim poslovnim djelatnostima, stoga je važno poslovanje održati učinkovitim i profitabilnim. Naravno, u našim naporima u provedbi projekata koji podržavaju zelenu tranziciju, računamo i na sufinanciranje iz fondova Europske unije. Uz uobičajenu sezonsku prirodu prodaje, očekuje se da će naredna tromjesečja dodatno ojačati Inine rezultate”, zaključila je Ortutay.

Spor oko vlasništva nad Inom i afere

Ina je već godinama predmet spora između Hrvatske i Mađarske, odnosno njene naftne kompanije MOL koja je najveći dioničar u Ini. U vlasništvu MOL-a je 49,1 posto dionica Ine, dok je u rukama hrvatske države 44,8 posto. Iako je premijer Andrej Plenković još na Badnjak 2016. godine najavio da će Vlada otkupiti MOL-ov udio u Ini, to se nije dogodilo.

VANĐELIĆ ZA NACIONAL O INI ‘Recite mi, je li to normalno?’

I bivši premijer Ivo Sanader „poskliznuo“ se na Ini. Njemu je, naime, Vrhovni sud u listopadu 2021. godine potvrdio prvostupanjsku presudu zbog primanja mita od 10 milijuna eura od strane šefa MOL-a Zsolta Hernadija, zbog čega je Sanader osuđen na šest godina zatvora. Hernadi je istodobno osuđen na dvije godine zatvora, no nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

U MOL-u negiraju da su dali mito Sanaderu. Hrvatsko-mađarski spor oko Ine prenijet je i na međunarodne sudove i arbitraže.

Zsuzsanna Ortutay uz Plenkovićev blagoslov potpuno povlači Inu iz plinskog biznisa

Ina je proteklih godina u medijima često bila prisutna zbog afera koje su se u njoj događale. Jedna od posljednjih je afera „plin za cent“ iz sredine prošle godine, u kojoj je, kako su pisali mediji, ali i kako je objavio HROTE, i Ina bila među kupcima plina po cijeni od jednog centa po megavatsatu, i to onog kojeg je prethodno HEP-u prodala po cijeni od 47,60 eura.

Prihodi im ovise i o cijenama energenata na svjetskom tržištu

S druge strane, valja reći kako poslovni rezultati Ine u velikoj mjeri ovise o kretanju cijena energenata na tržištu. Visoke cijene nafte i plina u pravilu znače i snažno povećanje Inih prihoda, kao što njihov pad znači i manje novca u Ininoj blagajni.

S obzirom na to da se bliži turistička sezona, tijekom koje Hrvatsku posjećuju milijuni turista, u Ini očekuju i da će u narednim kvartalima ostvariti bolje poslovne rezultate, kao što je, uostalom, bio slučaj i prethodnih godina. Također, kažu da se mjere restrukturiranja koje su provodili u prethodnom razdoblju povoljno odražavaju na poslovne rezultate kompanije.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.