‘INA JE NESTALA S POZORNICE’ Štern o cijenama hrane: Hrvatskoj se još dogodio jedan problem…

Autor:

5.4.2023., Zagreb - Zapocela je konferencija Poslovnog dnevnika "Zeleni plan u energetskom sektoru". Panel diskusija na temu "Stari energenti u novim politickim okruzenjima" u kojem sudjeluju doc. dr. sc. Darko Pavlovic, savjetnik predsjednika Uprave, Plinacro, Igor Dekanic, neovisni strucnjak za energetiku, Davor Stern, neovisni energetski strucnjak i Zelimir Sikonja, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inzenjera i geologa. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Nastavlja se višetjedno poskupljenje svih naftnih derivata koje s obzirom na globalna tržišta i skoru turističku sezonu neće padati. Od ponoći cijene dizelskih i benzinskih goriva opet su porasle.

Takvi trendovi ne isključuju ponovno rast cijena hrane što predstavlja novi udar na džepove i standard građana. Energetski stručnjak Davor Štern za HRT je izjavio da je teško prognozirati hoće li cijene benzinskih goriva nastaviti rasti. Dodao je da je očekivao i veći porast cijena sirove nafte u odnosu na to što se događa u svijetu.

Kartelski interesi članica OPEC-a, rat u Ukrajini, moguća eskalacija rata na Bliskom istoku, povećana potrošnja energenata u SAD-u neki su od razloga rasta cijena. No, hrvatski građani uz sve to imaju i turističku sezonu, pa će potražnja za pogonskim gorivima porasti, a državi je u interesu da gorivo bude skuplje.

POSKUPLJENJE! Objavljene nove cijene goriva

Štern je istaknuo kako je ta činjenica točna. “Žalosno je, ali moram spomenuti, da u jeku turističke sezone Hrvatska ima dvije rafinerije koje su izvan pogona. Sisak je zatvoren zauvijek, a Rijeka ne radi već nekoliko mjeseci. Stalno se opravdavaju investicijama, koje su nejasne. Nitko ne zna što se tamo događa. Prema tome, ta se nafta prerađuje, čak i hrvatska nafta u drugim rafinerijama. Vrati se u Hrvatsku kao derivat. U tom segmentu, isto jedan dio prihoda, koji bi trebao pripasti Hrvatskoj i INA-i ostaje negdje drugdje”, poručio je Štern.

Osvrnuo se i na intervenciju budućih vlada što se tiče na cijena na tržištu i marže. Istaknuo je da je na to pitanje teško odgovoriti, te da će se sve vidjeti nakon izbora. Ipak, navodi da je zabrinjavajuće da ni jedna stranka u svom izbornom programu ne govori u INA-i.

INA je nestala s pozornice, više na nju nitko ne računa. Nitko ne govori o tome da bi se trebala formirati neka nova energetska kompanija za novo razdoblje. Kakva će biti politika nove Vlade, ne znam. Ali bi trebala biti slična politika kao što je imala dosadašnja Vlada, odnosno da se pomogne građanima”, naglasio je Štern.

Energetski stručnjak istaknuo je da, ako cijene goriva budu i dalje rasle, za očekivati je da će rasti cijene prehrambenih proizvoda. No, smatra da za to nema razloga, jer država uvijek može intervenirati u bitne stvari, a to su struja, derivati i slično.

Štern je komentirao rast cijena hrane. Dodao je kako je taj rast zabilježen u cijelom svijetu. “Hrvatskoj se još dogodio jedan problem, a to je da je tečaj kune prema euru bio nerealan. Mi smo godinama držali tečaj 7.5 kuna za jedan euro, a tečaj je trebao biti oko 10. I ulaskom u eurozonu taj se tečaj izjednačio. Veliki uzrok tog poskupljenja je i taj nerealni tečaj”, poručio je.

Štern je naglasio da Hrvatska ima velike probleme u poljoprivrede, te je nužna jedna nova politika prema tom sektoru. “I treba napraviti velikog reda, odnosno treba voditi računa o malim OPG-ovima“, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.