Ivanišević tvrdi da 2,5 mil. eura navodnog duga Tatjane Dragović predstavlja njegovu životnu zaradu

Autor:

Goran Kovacic, Nacional

Ivanišević navodi da ‘potrošnja Tatjane Dragović prelazi životne standarde najbogatijih država Europe i svijeta’, te da bi iznos duga koristio ‘za potporu zajedničkoj djeci i podmirenje životnih troškova sadašnje obitelji’

„Stan u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu stečen je za vrijeme trajanja zajednice i to temeljem ugovora o kupoprodaji, a kao jedini vlasnik uknjižena je Tatjana Dragović, iako se nesporno radi o bračnoj stečevini“.

Piše to u prvoj tužbi u kojoj Goran Ivanišević, umirovljeni tenisač, a danas trener najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića, jedanaest godina nakon sklapanja Sporazuma o definiranju njihovih imovinsko-pravnih odnosa 13. siječnja 2023. počinje tvrditi da je spomenuti stan njihova bračna stečevina, te da su oboje suvlasnici u jednakim dijelovima.

Nacional.hr otkriva dosad nepoznate dijelove te tužbe i kako je na tu tužbu odgovorila Tatjana Dragović.

Tatjana Dragović u odgovoru na tu tužbu pozvala se na Sporazum koji su potpisali 2012. godine. Naime, u trenutku potpisivanja Sporazuma ona je već navedena kao vlasnica stana, a Sporazum navodi da dijele zaradu – tek nakon prodaje stana.

Sanja Artuković, odvjetnica Tatjane Dragović, ovako je odgovorila na tužbu:

„Predmetni stan stečen je 2004., a Sporazumom je tužitelj izričito priznao da je tuženica vlasnica predmetnog stana, a Sporazum ima karakter bračnog ugovora u smislu članka 255. Obiteljskog zakona. Sama činjenica što se u članku 9. stavak 2. Sporazuma navodi obveza podjele zarade za slučaj prodaje stana u omjeru 50%-50% nikako se ne može tumačiti priznanjem da se radi o bračnoj stečevini, niti da predmetni Sporazum ima obilježje diobe bračne stečevine. Tu se radi o eventualnom obvezno pravnom zahtjevu tužitelja prema tuženoj za slučaj prodaje stana. Ali, tužitelj na to nema pravo budući da tuženica nikada nije prodala predmetni stan. Tužitelj ni na koji način nije tuženoj zabranio raspolaganje predmetnom nekretninom, niti naplatno, niti besplatno ili na neki treći način. Parnične stranke samo su dogovorile uvjete i obvezu tužene prema tužitelju u slučaju naplatnog raspolaganja predmetnom nekretninom“.

Kao vlasnica nekretnine, ovdje je važno istaknuti, Tatjana Dragović je prije dvije godine spomenuti stan u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu darovala kćeri Amber Mariji Ivanišević koju je rodila u braku s Goranom Ivaniševićem.

Stan otad postaje isključivo vlasništvo Amber Marije Ivanišević, a darovateljica, njezina majka Tatjana Dragović, „za sebe zadržava pravo doživotnog plodouživanja, uporabe i stanovanja u nekretnini“, stoji u Ugovoru o darovanju nekretnine kojeg su 19. travnja 2021. godine obje potpisale i ovjerile kod javnog bilježnika Bojana Ruždjaka.

Osim zbog utvrđenja bračne stečevine nad stanom, Goran Ivanišević istog je dana, 13. siječnja 2023. godine, tužio bivšu suprugu Tatjanu Dragović zbog isplate duga.

Naime, optužio ju je da je sa zajedničkog računa u Monte Carlu tijekom gotovo šest godina – preciznije od rujna 2015. do travnja 2021. godine – ona od njega posudila 2,9 milijuna eura u različitim valutama. „Pozajmice su vršene sa zajedničkog računa u Monte Carlu te s njegovog računa u Zagrebačkoj banci. Tatjana Dragović se obvezala cijeli iznos vratiti do kraja 2021. godine, prema svojim mogućnostima. Međutim, Tatjana Dragović je do 8. ožujka 2021. vratila 454.538 eura“, stoji u tužbi.

„S danom 1. siječnja 2022. godine dospjelo dugovanje Tatjane Dragović iznosi 2,47 milijuna eura“, stoji dalje u tužbi Gorana Ivaniševića.

Kao dokaz za svoje navode, među ostalim, priložio je samo Excell tablicu, potvrdu o prometu po računima otvorenima u banci u Monte Carlu i Zagrebačkoj banci te ispis WhatsApp poruka. Zato što mu bivša supruga nije vratila posuđeni novac, Goran Ivanišević sudskim putem traži da mu ga vrati s kamatama, stoji u tužbi.

Goran Ivanišević ne zaustavlja se na tome, već u istoj tužbi sudu predlaže da odredi privremenu mjeru. Naziva je privremenom mjerom osiguranja naplate.

Naime, Ivanišević se poziva na to da „postoji opasnost da će Tatjana Dragović svoju imovinu prodati ili prikriti, što će otežati naplatu njegove tražbine“. U tužbi dodaje da će privremenom mjerom Tatjana Dragović pretrpjeti „samo neznatnu štetu“.

Privremena mjera zabranila bi Tatjani Dragović da proda ili optereti nekretnine i pokretnine i ujedno bi joj blokirala račun u banci, stoji u tužbi od 13. siječnja ove godine.

„Opasnost postoji već zbog činjenice da se radi o višemilijunskom iznosu. Odnosi su poremećeni i tužena Tatjana Dragović bi mogla odmah otuđiti ili opteretiti svoju imovinu i tako onemogućiti naplatu tražbine“, stoji u prijedlogu uz siječnja ove godine.

Nadalje stoji:

„Da tu postoji opasnost govori i činjenica da je Tatjana Dragović već opteretila dio svoje imovine. Svo vrijeme pokreće vlastite poslove, kupuje vrijednu nekretninu u Dubrovniku, prakticira način i stil života koji uključuje ogromne troškove i veliku potrošnju. Potrošnja Tatjane Dragović prelazi životne standarde najbogatijih država Europe i svijeta. Jednostavno, umjesto da Goranu Ivaniševiću isplati novac koji joj je pozajmio, Tatjana Dragović enormno troši taj novac. Potrebno je naglasiti da taj iznos predstavlja životnu zaradu Gorana Ivaniševića, koja bi omogućila potporu njihovoj zajedničkoj djeci i podmirenje životnih troškova sadašnje obitelji“.

Tatjana Dragović, stoji dalje u tužbi od 13. siječnja ove godine, već je poduzela radnje kojima će biti otežano naplatiti tražbinu tako što je „nekretninu u Dubrovniku koja je bila u njezinom vlasništvu opteretila uknjižbom založnog prava radi osiguranja fiktivne tražbine njezine sestre u nepostojećem iznosu od 2 milijuna eura na dan 20. rujna 2022. godine. A na dan 6. listopada 2022. godine tu istu nekretninu Ugovorom o darovanju prenijela je na svoju kćer, odnosno, zajedničku kćer s Goranom Ivaniševićem, Amber Mariju Ivanišević. Sve to tužena Tatjana Dragović poduzima nakon zaprimanja poziva na povrat pozajmljenog novca“, stoji u tužbi Gorana Ivaniševića kojeg zastupa odvjetničko društvo Šooš Maceljski, Mandić, Stanić i partneri.

Nadalje tužba navodi:

„Tatjana Dragović upisana je kao jedina vlasnica stana u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu, iako je riječ o bračnoj stečevini. Postoji opasnost da će s tim stanom napraviti isto što je napravila s nekretninom u Dubrovniku, da će prebaciti vlasništvo na zajedničku kćer ili na svog izvanbračnog supruga ili da će opteretiti stan nekim fiktivnim založnim pravom. Ona bi time ostala u vlasništvu nekretnine, ali ne bi bila upisana u zemljišne knjige kao stvarni vlasnik, a Goran Ivanišević ne bi mogao naplatiti svoju tražbinu“.

Tatjana Dragović na saslušanju u policiji: ‘Goran nije plaćao alimentaciju sukladno sudskoj presudi’

Stoga Goran Ivanišević preko svojih odvjetnika sudu predlaže privremenu mjeru kao osiguranje naplate tražbine.

Tom privremenom mjerom bi se Tatjani Dragović „zabranilo da proda ili optereti stan u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu, a ako to ne namjerava učiniti, privremena mjera ne bi joj donosila nikakvu štetu i ne bi imala utjecaja na njezin svakodnevni život“. Istovremeno, privremena mjera bi Goranu Ivaniševiću omogućila „ovrhu na nekretnini radi novčane tražbine, a Tatjana Dragović pritom ne trpi štetu jer cijelo vrijeme nesmetano raspolaže stanom“, stoji u tužbi.

Goran Ivanišević nije stao samo na tome.

Od suda je zatražio i privremenu mjeru vezanu za poslove njegove bivše supruge, a koja bi mogla, kako će se kasnije ispostaviti, ozbiljno ugroziti egzistenciju Tatjane Dragović i obitelji. Naime, zatražio je od suda da Tatjani Dragović zabrani otuđenje i opterećenje poslovnog udjela u firmi COTU COGA koja se bavi trgovinom kozmetičkim i toaletnim proizvodima i koja je registrirana na adresi Dalmatinska 2 u Zagrebu. Vlasnici firme su Tatjana Dragović i Vlaho Arbulić, njezin izvanbračni suprug. Vlaho Arbulić ujedno je i direktor spomenute firme. Prema podacima servisa Company Wall, firma nije bila u blokadi i nema poreznog duga. Ukupni prihodi u 2022. godini iznosili su 703.164 eura. Tatjana Dragović navedena je kao član firme. Privremena mjera koju je zatražio njezin bivši suprug Goran Ivanišević zabranjuje joj prodaju i opterećenje poslovnog udjela, kao i isplatu i primitak dobiti firme.

Goran Ivanišević nadalje traži da se svim bankama u kojima tužena Tatjana Dragović vodi račun ili ondje drži novac da je blokiraju. U tužbi od 13. siječnja ove godine traži zabranu da Tatjana Dragović ili neka treća osoba, sa spomenutih bankovnih računa podigne iznos za koji je određena privremena mjera, preciznije, 2.477.962,91 eura. To je iznos koji mu, tvrdi Ivanišević, bivša supruga duguje iako pritom nije priložio pismeni dokaz o postojanju pozajmice u tom iznosu, a iz transakcija i komunikacije dostupne portalu nacional.hr vidljivo je da je riječ o nekadašnjem o zajedničkom računu s kojeg mu je bivša supruga u više navrata prebacivala novac, na njegov zahtjev.

Nadalje, u istoj tužbi Goran Ivanišević traži od FINE da uputi nalog svim bankama za izvršenje tog zahtjeva, a zabrana bi se smatrala provedenom na dan dostave rješenja FINI.

Pritom, rješenje o spomenutoj privremenoj mjeri imalo bi učinak rješenja o ovrsi i prije pravomoćnosti, a žalba Tatjane Dragović ne bi odgodila provedbu, stoji u tužbi od 13. siječnja 2023. godine.

Novi su to, dosad nepoznati detalji dramatične pravosudne sage između svojedobno jednog od najpopularnijih hrvatskih sportaša, umirovljenog tenisača Gorana Ivaniševića, i njegove bivše supruge Tatjane Dragović.

Tom tužbom Goran Ivanišević želi utvrditi da je stan u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu bračna stečevina i da su njih dvoje suvlasnici nekretnine u omjeru pola – pola.

Pritom se spominje Sporazum kojeg su bivši supružnici potpisali u Rijeci prije 11 godina, a kojim uređuju međusobne imovinsko-pravne odnose, čiji je kompletni sadržaj Nacional.hr ekskluzivno otkrio.

DONOSIMO: Sporazum iz 2012: ‘Goran Ivanišević obvezuje se prenijeti na Tatjanu Dragović prava iz Ugovora s Ionom Tiriacom’

Goran Ivanišević pokrenuo je više sudskih postupaka protiv bivše supruge Tatjane Dragović, a potom i protiv njihove zajedničke kćeri Marije Amber Ivanišević.

Oni su razvedeni već osam godina, a svi njihovi imovinski odnosi temelje se na sporazumu koji su sklopili još 2012. godine, rekla je za Nacional Tatjana Dragović. No, 11 godina poslije, zajedno s kćerkom privedena je u policiju u večernjim satima, kao osumnjičena za prijevaru i dovođenje u zabludu bivšeg supruga Gorana Ivaniševića zbog potpisa tog Sporazuma.

„Mjesecima živim pod velikim pritiskom. Bez saslušanja i dokaza protiv mene privremenom mjerom blokirani su mi poslovni i privatni bankovni računi i ugrožena mi je egzistencija”, rekla je za Nacional Tatjana Dragović.

Goran Ivanišević i Tatjana Dragović živjeli su u izvanbračnoj zajednici od 2000., potom su se 16. svibnja 2009. vjenčali u SAD-u, da bi se 13. lipnja 2016. službeno razveli. Iz dokumentacije koju posjeduje Nacional vidljivo je su njih dvoje imali ambivalentne odnose, da su imali zajednički račun i da su jedno drugom uplaćivali velike iznose novca i nakon službenog razvoda braka.

Među ostalim stvarima koje je navedeni Sporazum uredio, znakovito je napomenuti da ga Tatjana Dragović potpisuje već tada kao vlasnica stana u Dalmatinskoj 2 u Zagrebu. Ona je, dakle, kao ugovorna strana već navedena kao vlasnica stana na spomenutoj adresi, a Goran Ivanišević potpisuje ga kao ugovorna strana sa splitskom adresom, Mihovićeva ulica 35.

Uz stan u Dalmatinskoj, Sporazum navodi da je Tatjana Dragović ujedno i vlasnica stana na Radničkoj cesti 34a, ukupne korisne površine 434 kvadrata. Ona se u Sporazumu obvezala da će zaradu od prodaje tih nekretnina popola podijeliti s Goranom Ivaniševićem, a nakon podmirenja hipoteka.

Međutim, 11 godina kasnije počeli su problemi. Goran Ivanišević krenuo je s tužbama protiv bivše supruge. Prvo je naveo da mu je dužna velik novac, čak 2,9 milijuna eura kazao je da joj je posudio, a ona je, tvrdi, vratila nešto manje od pola milijuna eura, pa duguje ostatak. Kakve će konkretne dokaze za to eventualno ponuditi tek treba vidjeti, jer ih u sudskom spisu zasad nema.

EKSKLUZIVNI DOKUMENTI: ‘S kćeri sam privedena u policiju u večernjim satima, blokirani su mi računi. Bojim se za sigurnost’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.