Ivan Dečak: ‘Naš koncert na Šalati u svibnju bit će čaroban’

Autor:

Mare Milin

Ivan Dečak, frontmen grupe Vatra koja obilježava 25 godina rada

Na zagrebačkoj Šalati grupa Vatra proslavit će 25. svibnja iduće godine 25 godina karijere, a koncert najavljuju novim singlom „Meni treba tako malo“. Iza njih je deset studijskih albuma, mnogo hitova i koncerata, a o svemu tome za Nacional je govorio Ivan Dečak, frontmen Vatre.

NACIONAL: Upravo ste snimili spot za pjesmu „Meni treba tako malo“, kako je zamišljen?

Prvi put smo radili spot s redateljicom Marcellom Zanki. Moram priznati da je rad na samom setu bio visoko profesionalan, a ono što je važno za nas, i vrlo ugodan. Snimali smo ga u prekrasnoj građanskoj vili u centru Zagreba. Samu zamisao i vizuru nezahvalno je prepričavati, radije bih pozvao čitatelje da ga pogledaju vlastitim očima. „Meni treba tako malo“ i Vatra su čarobne riječi za projekciju.

NACIONAL: Koliko su vam važni videospotovi? Koliku oni danas imaju važnost?

Od samog postanka benda, a tome će uskoro 25 godina, smatramo da je u showbizu neodvojiv audio od vizualnog, stoga nam je oduvijek bio jednako važan i taj segment. Sretni smo što smo na ovoj svojoj dugogodišnjoj avanturi uspjeli surađivati sa svima koji nešto znače u videoprodukciji na ovim prostorima.

NACIONAL: Ista stvar je i s albumima koji su danas, pretpostavljam, više stvar prestiža nego neke potrebe da se pjesme zajedno predstave publici?

Meni je album još uvijek važan. Ne mogu si pomoći, odrastao sam uz albume i uvijek na njima tražio neku svoju pjesmu, svoj singl. Danas je isto tako, možda mi više nije bitno u rukama držati fizičko izdanje, premda i to ima svojih draži, uvijek sam se veselio mirisu papira i iščitavanju gdje je što snimano, na kojim instrumentima, tko su gosti, producenti…

NACIONAL: Ovim singlom i spotom najavili ste veliki samostalni koncert na Šalati u svibnju iduće godine, kojim ćete proslaviti četvrt stoljeća rada. Relativno rano krenuli ste u promotivne aktivnosti, zašto?

Koncert na Šalati bit će najveći samostalni koncert u Zagrebu. Taj nam je prostor dječački san. Imali smo priliku nastupati tamo u raznim varijantama, od festivala, preko nastupa prije Simple Mindsa do mog gostovanja na Massimovom koncertu, i uvijek je bilo čarobno. Ovoga puta na Šalatu dolazimo samostalno i zato nam je ta čarolija još interesantnija. Promotivna aktivnost isplanirana je u nekoliko segmenata, ovo je početak, nama se nikud ne žuri!

NACIONAL: Kako vam zvuči ta brojka 25, čega se najradije sjetite u tih 25 godina?

Prošlo je jako brzo, to je valjda tako kada je okruženje u kojem živiš i djeluješ ugodno, prijateljsko i bratsko. Najradije se sjetim da smo još uvijek zajedno, da se veselimo svakoj novoj pjesmi, singlu, putovanju, koncertu. Još uvijek nam je jednako stalo, još uvijek je isti žar i ista, a opet drugačija Vatra.

NACIONAL: Aktualan je vaš deseti album, mnogo je hitova iza vas, publika vas zaista voli, kritika vas voli, može se reći da je karijera Vatre i vas kao autora jako dobra i nema tu nekih većih zastoja. Je li to sreća ili veliki rad, ili oboje?

Rad je korijen svega! Nisam od onih koji čekaju da ga pomaze muze, ja sam „šljaker“, sjednem u svoj studio i iz ničega pokušavam stvoriti nešto. Sreća je, naravno, uvijek dobrodošla, ali ne možeš se samo na nju oslanjati.

NACIONAL: Kako se osjećate na pozornici, može li se to opisati riječima?

Prije penjanja na pozornicu uvijek je prisutna određena vrsta treme, ali čim zakoračim gore, osjećam se apsolutno slobodno i sigurno, kao doma.

NACIONAL: Kakav je osjećaj dobiti od publike reakciju da im se sviđa vaša pjesma, nešto u što ste uložili svoju kreativnost?

Prema publici imam duboke osjećaje zahvalnosti! Zbog njih sve to što radimo ima smisla. Oni mi omogućavaju da živim svoje snove, da živim od glazbe, s glazbom i za glazbu. Hvala im na tome!

NACIONAL: Kakvi su planovi do koncerta na Šalati?

Vani je novi singl, karte su u prodaji, kupite svoje primjerke jer 25. svibnja rođendan je na Šalati, pa navrati! Sve ostalo otkrivamo putem.

OZNAKE: vatra, ivan dečak

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.