Italija, Mađarska, Velika Britanija, Francuska i EU protiv Superlige

Protiv pokretanja nogometne Superlige oglasili su se i brojni političari pruživši podršku Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) i nacionalnim savezima.

Talijanska vlada podržava nacionalne i europske nogometne vlasti u njihovoj obrani natjecanja i sportskih vrijednosti, poručio je premijer Mario Draghi, nakon što je 12 vodećih klubova najavilo pokretanje Superlige.

“Vlada pomno prati raspravu oko projekta nogometne Superlige i snažno podržava stavove talijanskih i europskih nogometnih vlasti u očuvanju nacionalnih natjecanja, meritokratskih vrijednosti i socijalne funkcije sporta”, rekao je Draghi u izjavi.

Stav Europske nogometne federacije (UEFA) podržao je i mađarski premijer Viktor Orban,

“Mađarska je uvjerena da su ljepota i uzvišenost najpopularnije igre na svijetu rezultat činjenice da sport pripada svima i da ga najbogatiji ne mogu izuzeti”, rekao je Orbán.

“Mađarska podržava UEFA-u, FIFA-u i Mađarski nogometni savez (MLSZ) u interesu zaštite integriteta federacijskog natjecanja na nacionalnoj ili europskoj razini,” dodao je.

I britanski premijer Boris Johnson osudio je klubove koji su osnovali Superligu, kazavši da je to vrlo štetno za nogomet. Ocijenio je da bi to bio udarac u srce domaćeg nogometa, te je pozvao engleske klubove da odustanu od Superlige, te da prije bilo kakvih koraka prema takvoj ligi moraju to obrazložiti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici. Johnson je napomenuo da će sportske institucije koje će se boriti protiv Superlige imati podršku britanske vlade.

“Britanija će učiniti sve što je moguće kako bi blokirala Superligu koju je predložilo 12 europskih nogometnih klubova,” rekao je u ponedjeljak ministar sporta Oliver Dowden, dodajući da će razmotriti vladinu potporu klubovima i da neće isključiti poreze na neograničene troškove.

Dowden je rekao da će vlada blokirati projekt čak i ako nogometne vlasti ne bi mogle.

“Ne sumnjajte, ako oni ne budu mogli djelovati, mi ćemo”, rekao je parlamentu. “Stavit ćemo sve na stol da se to ne dogodi. Ispitujemo svaku opciju, od reforme uprave do zakona o tržišnom natjecanju i mehanizama koji omogućuju nogomet. Učinit ćemo sve što je potrebno da zaštitimo naša nacionalna igra.”

Javio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron. “Predsjednik Republike pozdravlja stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u europskom nogometnom projektu Superlige koji ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga,” poručio je Macron.

Projekt Superlige u suprotnosti je s europskim vrijednostima, različitosti i uključivosti, ocijenio je u ponedjeljak potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas na Twitteru.

“Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze s nacionalnim savezima”, napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]