Istraživanje o employer brandingu u Hrvatskoj

Press/Booking.com

Hrvatske top tvrtke imaju pravilo držati primanja zaposlenika kao kombinaciju fiksne plaće i stimulativnog dijela koji ovisi o osobnim rezultatima, ali i rezultatima tima. Sami iznos fiksne i zagarantirane plaće zaposlenicima je važan što je pozicija u kompaniji niža te kod sezonskog zapošljavanja. Svi zaposlenici, bez obzira na pozicije, očekuju da znaju svoj karijerni put, individualni pristup edukacijama i razvoju.

Pokazalo je to istraživanje HR praksi kojima vodeće kompanije u Hrvatskoj zadržavaju i privlače zaposlenike, a koje su, ususret Weekend Media Festivalu, proveli agencija za istraživanje tržišta Hendal i komunikacijska agencija 404. U situaciji kada se iz Hrvatske iselilo oko 300 tisuća ljudi, nedostatak radne snage, zapošljavanje i zadržavanje najboljih talenata te employer branding među najvećim su izazovima kompanija.

“Brendiranje poslodavca, tzv. employer branding, posljedica je izvorne autentičnosti ili neautentičnosti same kompanije. Ako postoji autentičnost u pozitivnom smislu, onda employer branding sam sebe stvara, a u tom su scenariju zaposlenici najbolji ambasadori. Naravno, ništa se ne smije prepustiti slučaju, već se sva komunikacija treba interno i eksterno uskladiti i strateški posložiti”, izjavili su sudionici istraživanja.

Direktori HR odjela u devet hrvatskih top kompanija u različitim industrijama (ICT-u, turizmu, financijskoj industriji, proizvodnji u različitim djelatnostima i trgovini) otkrili su u istraživanju da je pozicija čelnih ljudi ljudskih resursa u većini tih kompanija strateška, dio su Uprave, prate i sudjeluju u svim poslovnim odlukama. Isto tako, projekti vezani uz HR često su multidisciplinarni i uključuju više odjela.

Kad je riječ o zapošljavanju većina se oslanja na zapošljavanje unutar kompanija te očekuju da interno mogu pokriti oko 80 posto otvorenih pozicija. Istraživanje je potvrdilo da se na natječaje na koje se ranije javljalo 100 kandidata danas u prosjeku javi pet puta manje. Tvrtke uspješne u regrutaciji pravih kandidata koriste sve kanale komunikacije (oglase, društvene mreže, suradnju s agencijama) i sve dobre poslovne prakse (sustavi preporuka, programi za učenike, studente i one koji traže prvi posao), ali prilagođavaju izbor pojedinoj situaciji, tržištu te profilu koji traže. Šefovi HR-a priznaju da su selekcijski postupci u najboljim kompanijama, unatoč nedostatku kadrova na tržištu rada, zahtjevni, jer traže i žele najbolje, a ne dovoljno dobre. Pritom je važno ostvariti prvi kontakt u što je moguće kraćem roku, jer kandidati ne čekaju već odlaze dalje.

Komentiraj