Istraživanje: Među Europljanima najviše ljudi s prekomjernom težinom je u Hrvatskoj i Malti

Unsplash/i yunmai

Najnoviji podaci Eurostata otkrivaju prve rezultate velikog istraživanja iz 2019. godine, European Health Interview Survey (EHIS), koje je utvrdilo da je najveći udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen upravo u Hrvatskoj, piše portal vitamini.hr.

Više od polovice odraslih stanovnika Europske unije (53%) ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. U Hrvatskoj i Malti prekomjernu tjelesnu masu ima čak 65% građana.

S obzirom na spol, u svih je država članica EU primijećeno kako je veći udio muškaraca s prekomjernom tjelesnom masom, nego li žena. Najznačajnija razlika u spolu zabilježena je u Luksemburgu (59% muškaraca i 38% žena), Češkoj (70% muškaraca i 51% žena) i Cipru (59% muškaraca i 41% žena).

Statistika pokazuje da što je dobna skupina starija, to je i veći udio pretilih osoba. Skupina europskih građana od 65 do 74 godina ima najveći udio pretilih (65%). Iznimka su jedino stariji od 75 godina. Udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom opada kako raste razina obrazovanja. Slični rezultati vidljivi su i u skupini pretilih osoba: 20% osoba s niskim stupnjem obrazovanja, 17% osoba sa srednjim te 11% osoba s visokim stupnjem obrazovanja.

Najniži udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom zabilježen je u Italiji (46%), Francuskom (47%) i Luksemburgu (48%).

Komentiraj