Istra korak ispred ostatka Hrvatske: Imaju covid bolnicu, ne razmišljaju o dizanju šatora

Prije nekoliko mjeseci Opća bolnica Pula iselila se iz prostora u takozvanoj Mornaričkoj bolnici. Sada je stara bolnica pretvorena u covid bolnicu, i svi oni koji su pozitivni, trebaju liječenje ili su i najmanje suspektni na covid dolaze u nju.

Sve je organizirano po strogim epidemiološkim pravilima, po čistim i nečistim zonama, a kreće se po crvenim i zelenim strelicama.

Martina Močenić, sestra za kontrolu bolničkih infekcija, objasnila je za Dnevnik.hr da u zelenu zonu ulaze infektološki pacijenti koji imaju potrebu specijalistički pregled infektologa, a u crvenu covid suspektni ili covid pozitivni pacijenti.

U Istri se o šatorima ne razmišlja. Bude li rastao broj hospitaliziranih covid pozitivnih, liječit će se pod bolničkim krovom.

Načelnik Istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac objašnjava da je Istra imala sreću u nesreći što imaju rezervnu bolnicu. Kaže kako se šatori u Istri neće dizati. “Mi nemamo potrebe za time i o tome ne razmišljamo”, poručuje.

Pulska COVID bolnica danas ima 30 kreveta spremnih za covid pacijente, do kraja vikenda pripremiti će još 70, a njezini su kapaciteti daleko veći.

Iako posljednjih nekoliko dana Istra ima porast pozitivnih, tek je troje pacijenta u covid bolnici. No, zima je duga i moraju biti spremni za najcrnji scenarij. “Poruka građanima je da još jedno vrijeme možemo biti mirni, ali koliko ćemo biti mirni to ovisi o svima nama”, poručuje Kozlevac.

U Istri trenutno nema zdravstvenih djelatnika pozitivnih na koronavirus, a tek je dvoje liječnika u samoizolaciji koja je pri kraju i koji će se vrlo brzo vratiti na posao.

Komentiraj