‘Istina o Istanbulskoj’ žalila se Ustavnom sudu

Patrik Macek/PIXSELL

Koordinatorica Građanske inicijative (GI) “Istina o Istanbulskoj” Kristina Pavlović rekla je u četvrtak da su Ustavnom sudu RH predali žalbu na negativni odgovor Ministarstva uprave na njihov zahtjev da promatrači GI sudjeluju u provjeri  potpisa prikupljenih u svibnju u inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije.

Pavlović je ispred Ustavnog suda novinarima izjavila kako je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima, koji je Venecijanska komisija izdala 2007., a u kojem se navodi da promatračima valja omogućiti da budu nazočni svugdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum.

Istaknula je da je sudjelovanje promatrača dio uobičajene demokratske procedure poput izbora i slično.

Navela je kako  je Ministarstvo uprave kao razlog odbijanja navelo da je “u obvezi se pridržavati postojeće zakonske regulative”, a ta regulativa ne predviđa promatrače.

No, kaže Pavlović, ona ih niti ne zabranjuje. Pri tome zakon ne regulira niti tko ni kako bi trebao izvesti provjeru potpisa, nije predviđeno trebaju li se potpisi uopće provjeravati a “svjedno je Vlada odredila da će se i kako će se to učiniti”.

Prema njezinom mišljenju građani i javnost iz odugovlačenja početka provjere potpisa i nedopuštanja promatrača mogu zaključiti kako Ministarstvo uprave izbjegava da postupak bude nepristran i transparentan tj. želi si ostaviti slobodan prostor za “muljanje” i namještanje rezultata. Upitala se i zašto se protive promatračima ako zaista žele biti pošteni.

“Traže da im vjerujemo, dok za to nemamo nikakvih temelja. Naime, zna se da je cijela Vlada jednodušno bila za Istanbulsku konvenciju i da joj smeta inicijativa građana za njezino otkazivanje”, ustvrdila je.

Državnom odvjetništvu GI poslala dopunu kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Obersnela 

Pavlović je izvijestila i da je građanska inicijativa poslala Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci dopunu kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, pozvavši na rješenje Ministarstva graditeljstva po kojem je Obersnel, odlukom o zabrani skupljanja potpisa u Rijeci, nastupio izvan granica svojih ovlasti.

Također, pozvali su se i na odluku Ustavnog suda RH u kojoj je rečeno da tijela predstavničke i izvršne vlasti, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini, nemaju ovlast procjenjivati ustavnost referendumskog pitanja te ne smiju svojim odlukama onemogućavati ili otežavati postupak prikupljanja potpisa referendumskim inicijativama.

Pavlović je upozorila da iako Istanbulska konvencija na snagu stupa tek 1. listopada, Ministarstvo obrazovanja je već počelo poduzimati korake u smjeru postupnog uvođenja roda i postavki rodne ideologije u škole.

Tako su, kaže, u svibnju ravnateljima škola poslane upute za postupanje u slučaju djetetove “promjene spola ili odabira života u drugom rodnom identitetu”, a u lipnju su izdane učeničke svjedodžbe koje više ne sadrže oznaku spola djeteta kao ni imena roditelja.

Komentiraj