Istarska županija na samome vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Istarska županija je na samome vrhu po rastu broja zaposlenih na kraju prošle godine, a u usporedbi s prosincem 2021. imala je rast od 4,61 posto, što, kako ističe župan Boris Miletić, ulijeva optimizam.

Kako je u današnjem priopćenju istaknuo Miletić, nakon dvije krizne godine zbog pandemije covida-19, zaustavljen je negativni utjecaj na gospodarstvo i druga područja života.

“Istarska županija kontinuirano pruža potporu našem gospodarstvu, pa smo tako prošle godine raspisali dva javna poziva za dodjelu potpora istarskim poduzetnicima, konkretno – jedan s ciljem poticanja konkurentnosti i razvoja IKT sektora, a drugi za poticanje digitalne transformacije malih i srednjih poduzetnika”, naveo je župan.

Osim toga, podsjetio je, županija je dodijelila potpore u poljoprivredi i financijska sredstva za projekte i programe iz područja poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodnoga gospodarstva.

Za ovu, pak, godinu, župan najavljuje dodjelu nepovratnih financijskih potpora za poticanje razvoja poduzetništva te certificiranje procesa, proizvoda ili usluga iznimne kvalitete proizvedenim ili pruženim na području Istarske županije, a sve radi jačanja konkurentnosti gospodarskog sektora. Također, predviđene su i potpore za zapošljavanje osoba s invaliditetom te za poticanje razvoja IKT sektora.

Za to je osigurano više od 320 tisuća eura, a u 2023. godini nastavit će se dodjela zajmova preko županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, za što je osigurano 2,5 milijuna eura, te dodjela nepovratnog novca za sufinanciranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnoga gospodarstva u iznosu od 348 tisuća eura.

Također, nastavlja se program dodjele direktnih potpora u iznosu od 200 tisuća eura za OPG-ove, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva (SOPG), obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti sa sjedištem i proizvodnim površinama na području županije.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]