Irački premijer Haider al-Abadi ustvrdio je u četvrtak da je uništenje povijesne džamije Al Nuri u Mosulu priznanje poraza ekstremističke skupine Islamske države.

“Bombardiranje minareta Al-Hadba i džamije Al-Nuri koje je izveo IS formalno je priznanje njihova poraza”, napisao je na Twitteru Al-Abadi u ranim jutarnjim satima.

Eksplozije u kojima je džamija raznesena dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke postrojbe približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu.

Američka koalicija opovrgnula je tvrdnje ekstremista da je džamija uništena u američkim zračnim udarima.

“Odgovornost za uništenje jasno vodi do ISIS-a i nastavljamo podržavati svoje iračke partnere koji će privesti teroriste pravdi”, rekao je zapovjednik koalicijskih kopnenih snaga Joseph Martin. “međutim, borba za oslobođenje Mosula još uvijek nije gotova”, dodao je.

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u listopadu prošle godine.

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolile uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

Komentiraj