Saša Zinaja

INTERVIEW: IVICA ĐIKIĆ ”Opasnost od konzervativne invazije još nije prošla’

Novinar i književnik, donedavni glavni urednik Novosti, komentira stanje na hrvatskoj medijskoj sceni, govori o suradnji Hrvatske i Srbije te o stanju u Bosni i Hercegovini koje se zaoštrava zbog referenduma u Republici Srpskoj koja je, smatra Đikić, postala dio šire geopolitičke konfrontacije

Više osoba koje su pogledale nekoliko epizoda serije “Novine” koja se na HRT-u počinje emitirati sredinom listopada, reklo je za Nacional da dosta dugo nisu gledali domaću seriju tako visoko kvalitete. Scenarij za seriju koja opisuje riječku novinsku redakciju u vlasništvu moćnika sumnjivo stečena bogatstva, napisao je Ivica Đikić, novinar i književnik, donedavni glavni urednik Novosti, tjednika srpske nacionalne manjine koji je dosad nekoliko puta privlačio pozornost javnosti svojim otkrićima. Posljednji takav “slučaj” dogodio se u veljači, neposredno nakon što je sastavljena vlada Tihomira Oreškovića. Novosti su tada na naslovnoj stranici objavile fotografiju kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića snimljenog u Splitu 1996., u društvu pripadnika HOS-a s kapom koja izgleda poput ustaške.

U intervjuu za Nacional Đikić govori o lošem stanju medija u Hrvatskoj, suradnji Hrvatske i Srbije te o stanju u Bosni i Hercegovini koje se ovih dana zaoštrava zbog referenduma u Republici Srpskoj.

NACIONAL: Serija “Novine”, snimljena prema vašem scenariju, počet će se emitirati na HTV-u, a već se spominje da je prodana u nekoliko zemalja. Jeste li očekivali takav interes, a nije se još ni počela prikazivati? Što je, prema vašemu mišljenju, intrigantno u scenariju da izaziva veliko zanimanje?

“Novine” još nisu prodane ni jednoj inozemnoj televiziji, nego je potpisan ugovor o svjetskoj distribuciji serije s vrlo uglednom i globalno važnom izraelskom tvrtkom Keshet International koja, osim u Tel Avivu, ima sjedišta u Los Angelesu, Londonu i Hong Kongu. Keshet će seriju prodavati televizijskim kućama u cijelom svijetu, a u tom smislu možda je najbitniji događaj MIPCOM u Cannesu, najveći svjetski televizijski sajam koji se održava sredinom listopada. Tek nakon MIPCOM-a moći će se konkretno govoriti o prodaji serije na inozemnim tržištima. Ono što ohrabruje jest činjenica da Keshet koji, primjerice, stoji iza megauspješne američke serije “Domovina”, krajnje oprezno bira što će staviti u svoj katalog, pa ono što odabere uglavnom dobro proda širom svijeta. Osim prodaje serije koju je režirao Dalibor Matanić i producirao Drugi plan, Keshet će u SAD-u, ali i u nekim drugim zemljama, pokušati prodati i format, odnosno predložak za seriju koja bi bila snimljena za američko tržište, onako kako je Keshetova originalna izraelska serija “Prisoners of War” u Americi postala globalno gledana “Domovina”. Već su angažirali i jednu jako cijenjenu američku scenaristicu…

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj